Dostupni linkovi

Prvi smrtni slučaj od novog gripa


Prvi smrtni slučaj od virusa novog gripa (H1N1) u BiH je jedan 40-godišnji muškarac iz Mostara, potvrdila je sinoć portparolka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljana Jandrić.

Jandrić je istakla da je do sada obavljeno više od 250 testiranja pacijenata, kao i da je kod 121 pacijenta nalaz bio pozitivan na virus H1N1.

Trenutno su u sarajevskoj bolnici hospitalizovana četiri pacijenata koja boluju od novog gripa.

Hrvatsko ministarstvo zdravlja saopštilo je sinoć da je u toj zemlji dosad zabeleženo pet smrtnih slučajeva povezanih sa virusom novog gripa, od kojih je poslednji potvrđen juče u Zaboku. Oni istuču i da su od subote, 14. novembra laboratorijski potvrđena 74 nova slučaja virusa H1N1, kao i 227 kliničkih
slučajeva.

U Makedoniji je broj obolelih od novog gripa u porastu. Makedonsko ministarstvo zdravlja nije saopštilo nove preporuke, ali je apelovalo na poštovanje dosadašnjih mera - pojačanu ličnu higijenu, nošenje maske u školama, a učenici sa simptomima gripa da ne pohađaju nastavu.

Pre nekoliko dana od novog gripa je preminula i prva žrtva na Kosovu, potvrdili su zvaničnici kosovskog Ministarstva zdravlja, a prošle sedmice je srbijanski ministar zdravlja Tomica Milosavljević proglasio je epidemiju novog gripa tipa A H1N1 na teritoriji Srbije. Svrha proglašavanja epidemije je, kako je navedeno, da se kompletno društvo mobiliše za protivpandemijske mere, koje podrazumevaju vanredni epidemiološki nadzor, vakcinaciju, zabrana okupljanja na javnim mestima, ali ne opšte zatvaranje škola i obdaništa.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević kaže da je proglašenje epidemije samo "jedan čin na zakonu zasnovan i koji daje zakonski okvir da mi preduzimamo dalje praktične mere".

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u petak da je od novog gripa tipa A H1N1 u svetu do tog dana umrlo 6.250 ljudi, odnosno da je za nedelju dana registrovano 179 novih smrtnih slučajeva, što je sporija progresija u odnosu na prethodne dane.
XS
SM
MD
LG