Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stanje Kraljevčanke obolele od novog gripa ozbiljno


Urgentni centar u Kragujevcu, Fotografije: Branko Vučković
Zdravstveno stanje pacijentkinje B. Đ. (46) iz Kraljeva koja boluje od težeg oblika novog gripa H1N1 je veoma ozbiljno i veoma teško, rekao je Radiju Slobodna Evropa, prof. dr Zoran Todorović, načelnik Infektivne klinike Kliničkog centra Kragujevac.

On je rekao da je pacijentkinja prebačena na Urgentni centar sa teškim komplikacijama pluća gde se lekari bore za njen život.

Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, u mestu iz koga je obolela pacijentkinja nije bilo novih slučajeva zaraze, a epidemiološke službe preduzimaju preventivne mere predviđene Akcionim planom za sprečavanje epidemije.

Od kada je kod pacijentkinje iz sela Milakovac otkriven teži oblik virusa H1N1, epidemiolozi svakodnevno kontrolišu zdravlje ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženom ženom i preduzimaju preventivne mere protiv širenja zaraze.
Pacijentkinja iz Kraljeva teško je obolela od gripa H1N1

Doktor Vladan Šaponjić, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje kaže za Radio Slobodna Evropa da u Kraljevu i okolini u međuvremenu nije bilo novih slučajeva zaraze novim gripom.

"Nema nikakvih indicija da se razvija nekakva epidemija. Već je prošlo prilično vremena od početka bolesti kod zaražene žene i nije bilo novih slučajeva zaraze tako da ne očekujemo da će se nešto značajnije dešavati," rekao je Šaponjić.

Profesor Zoran Todorović, načelnik Infektivne klinike u Kragujevcu, čiji se lekari bore za život teško obolele pacijentkinje, kaže da su nadležne službe, odmah nakon otkrivanja virusa, preduzele sve mere predviđene Akcionim planom za borbu protiv epidemije i da je epidemiološka situacija u tom delu Srbije stabilna.

"Mi smo preduzeli sve preventivne mere koje su predviđene Akcionim planom za ovakva stanja. Preduzete su sve mere kako preventivne, tako i terapijske tako da za sada možemo da kažemo da je sve pod kontrolom," rekao je Todorović.

Zoran Todorović
Prema navodima doktora Šaponjića, sve osobe koje su bile u kontaktu sa inficiranom ženom stavljene su pod direktnu kontrolu epidemiologa, a posebna pažnja posvećuje se praćenju zdravstvenog stanja predškolske i školske dece u školama u okolnim mestima, kako bi se na vreme otkrili prvi simptomi novih slučajeva zaraze.

"Stavili smo pod nadzor njeno najbliže okruženje i nema novih slučajeva među njima. Prati se oboljevanje kod predškolske i školske dece u školama u okruženju i ni tamo nema značajnijih epidemioloških zbivanja tako da se situacija ne razlikuje bitno od ostalih delova Srbije," rekao je Šaponjić.

Prema navodima lekara, pretpostavlja se da je virus novog gripa u okolinu Kraljeva doneo sin obolele pacijentkinje koji je vozač u međunarodnoj špediciji. Ustanovljeno je da je on ranije imao simptome gripa, ali bez ozbiljnijih komplikacija.
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG