Dostupni linkovi

Novi direktor Svjetske banke drugačiji od prethodnika


Jim Yong Kim
Jim Yong Kim
Autor: Charles Recknagel, prevela: Ena Stevanović

Novi čelnik Svjetske banke Jim Yong Kim je na više načina razbio stereotipe ove institucije.

Svih deset dosadašnjih direktora banke, čiji je cilj pomoći razvoj siromašnih zemalja, su bili bankari ili zvaničnici u Washingtonu. I svi su bili bijelci.

Ali Jim Kim, kako ga svi zovu, nije ni jedno ni drugo. On je fizičar koji ima iskustva u radu na razvojnim programima mnogih siromašnih regija. I on je prvi amerikanac azijskog porijekla koji će upravljati Svjetskom bankom.

Pedesetdvogodišnji Kim je rođen u Južnoj Koreji, ali se kao petogodišnjak preselio s obitelji u Sjedinjene Države. Njegov otac, stomatolog i profesor i njegova majka, koja je završila doktorat it filozofije su utjelovljenje američkog sna i uspjeha postignutog radom i vlastitim zaslugama. Isto se odnosi i na njihovog sina, s jednim malim obratom.

Kim je diplomirao fiziku na Medicinskom fakultetu Univerziteta Harvard. Ali umjesto da započne unosnu liječničku praksu, nastavio je studirati kako bi stekao titul doktora antropologije. Svi njegovi interesi su bili usmjereni na zemlje u razvoju.

Njegov prvi uspjeh je bilo osnivanje organizacije pod nazivom Partneri u zdravstvu, u vrijeme kad je još studirao. Sredinom devedesetih je radio u Limi u Peruu i pomogao je razvoju programa za borbu protiv ponovnog pojavljivanja tuberkuloze otporne na sve lijekove izuzev najskupljih tretmana.

Da bi si siromašni mogli priuštiti liječenje te zarazne bolesti, Kim i njegove kolege su razvili program kućnog lijećenja umjesto bolničkog i pregovarali su sa farmaceutskim kompanijama kako bi se napravili jeftiniji i mnogo učinkovitiji lijekovi. Uspjeh njihovih napora je potaknuo Svjetsku zdravstvenu organizaciju, a kasnije i druge organizacije da uvedu slične tretmane u 40 zemalja svijeta.

Kritike rivala

Kim kaže da je upravo u Peruu naučio životnu lekciju.

„Tu sam vidio zajednicu koja se bori da uspije i uprkos lošoj infrastrukturi i nedostatku osnovnih usluga. I tu sam naučio da možemo pobijediti nepovoljne okolnosti tako što ćemo osnažiti siromašne i fokusirati se na rezultate“, izjavio je nedavno Kim.

Jim Yong Kim i Barack Obama, mart 2012.
Jim Yong Kim i Barack Obama, mart 2012.
Nakon Perua, Kim je vodio program Svjetske zdravstvene organizacije za liječenje tri miliona novih oboljelih od AIDS-a u siromašnim zemljama i to uz pomoć antiretrovirusnih lijekova. Nakon toga je postao dekan jednog od najprestižnijih američkih univerziteta Dartmouth.

Njegova priča o uspjehu je potaknula američkog predsjednika Baraka Obamu da entuzijastično podrži Kima koji će zamijeniti trenutnog direktora Svjetske banke Roberta Zoellicka, čiji mandat završava 30.juna.

U svom prošlomjesečnom govoru Obama je rekao:

„Smatram da niko nije bolje kvalificiran za vođenje ove misije od dr.Jim Kima. Vrijeme je da stručnjak za razvojna pitanja vodi najveću svjetsku organizaciju za razvoj.“

Ipak, izbor Kima za lidera Svjetske banke nije prošao bez kontroverzi i to zato što je od osnivanja Svjetske banke 1945.godine bila praksa da Washington nominira njenog lidera.

Međutim, ove godine se po prvi put nekoliko drugih zemalja suprotstavilo tradiciji te su nominirali svoje kandidate. Dva kandidata, ministrica financija Nigerije Ngozi Okonjo-Iweala i bivši kolumbijski ministar financija Jose Antonio Ocampo su smatrali da su bolje kvalificirani za ovaj posao nego Kim, te su to i javno izjavili.

Okonjo-Iweala, koja je bila izvršna direktorica Svjetske banke u Zoellickovom mandatu je bila posebno kritična. U nedavnom intervjuu za AFP je izjavila da je proces glasanja za novog direktora Svjetske banke bio nepošten jer su njime dominirale zapadne sile i „odluka nije donesena na osnovu zasluga.“

Osjećaj ogorčenosti zbog činjenice da Washington i dalje ima najviše utjecaja u tome ko će postati direktor Svjetske banke bi mogao otežati prvih par mjeseci Kimovog mandata.

Njegov prvi zadatak će biti da učvrsti svoj autoritet nad pristalicama njegovih rivala. Samo onda će biti u stanju implementirati svoju viziju toga kako ova moćna međunarodna institucija može bolje pomoći siromašnima u svijetu.
XS
SM
MD
LG