Dostupni linkovi

Novi Zeland uvodi nove restrikcije zbog omikrona


Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je odložila venčanje zbog novih slučajeva omikrona u zemlji
Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je odložila venčanje zbog novih slučajeva omikrona u zemlji

Stanovnici Novog Zelanda suočiće se sa novim COVID restrikcijama nakon što je zabeleženo devet slučajeva zaraze omikron sojem korona virusa, saopštila je u nedelju, 23. januara, premijerka Džasinda (Jacinda) Ardern.

Svi slučajevi su zabeleženi u jednoj porodici koja je ranije ovog meseca putovala u Okland zbog svadbe, navodi agencija Asošijejted pres (AP).

Pojačane mere, koje će na snagu stupiti sutra, podrazumevaće obavezno nošenje maski i ograničenja okupljanja.

Ardern je naglasila da neće biti lokdauna i da sve ostaje otvoreno, a ljudi i dalje mogu da posećuju porodicu i prijatelje i slobodno se kreću širom zemlje.

"Naš plan za upravljanje slučajevima omikrona u ranoj fazi ostaje isti kao i za deltu, radićemo brze testove, pronalaziti kontakte zaraženih i izolovati slučajeve i kontakte kako bismo usporili širenje", rekla je Ardern novinarima u Velingtonu.

Novi Zeland je bio među nekoliko zemalja koje su izbegle epidemiju omikron soja, ali je Ardern prošle nedelje priznala da je epidemija neizbežna s obzirom na visoku prenosivost nove varijante.

Oko 93 odsto stanovnika Novog Zelanda starijih od 12 godina vakcinisano je protiv korona virusa, a 52 odsto njih je primilo buster dozu.

Nove mere pogodile su i samu premijerku koja je planirala venčanje narednog vikenda, međutim to će biti odloženo.

"Pridružila sam se Novozelanđanima koji su imali takvo iskustvo zbog pandemije i izvinjavam se svima koji će doživeti takav scenario", rekla je Ardern.

Prema podacima univerziteta Johns Hopkins, na Novom Zelandu je od početka pandemije u martu 2020. do 23. januara zabeleženo 15.552 pozitivnih slučajeva korona virusa, a preminule su 52 osobe.

XS
SM
MD
LG