Dostupni linkovi

Novi Zakon o radu u FBiH: Sindikalne vođe zadovoljne


Protest protiv novog zakona o radu ispred Parlamenta Federacije BiH, Sarajevo, juli 2015.
Protest protiv novog zakona o radu ispred Parlamenta Federacije BiH, Sarajevo, juli 2015.

Usvajanje Zakona o radu u Federaciji BiH bilo je propraćeno protestima sindikalaca i strahom da će ići na štetu radnika. Sindikalne vođe su se plašile da neće biti sačuvane privilegije proistekle iz kolektivnih ugovora, ali to se nije desilo.

U utorak je usaglašen opšti kolektivni ugovor u ovom entitetu i zadovoljene su obje strane u pregovoru, sinidkalci i poslodavci.

Slične primjedbe imaju i sindikalne kolege u drugom bh. entitetu, u kojem tek treba biti donesen novi zakon o radu.

Do sada je to teklo uz brojne opstrukcije sindikata, koji je već ranije novo zakonsko rješenja nazvalo „robovlasničkim zakonom“.

Prava radnika na dostojanstven rad u Bosni i Hercegovini odavno su zanemarena. Uzalud su se godinima, na brojnim protestima, čuli vapaji radnika, samo da im bude dato ono što su zaradili, ali čini se bez mnogo efekta.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00

Na protestima su uglavnom tražili prava radnici u realnom sektoru. U privatnom, svoje nezadovoljstvo glasno ne smiju reći, dok su u javnom, zaposlenici bili zaštićeni kolektivnim ugovorom.

Upravo su, sindikalne vođe najviše buke dizale zbog kolektivnih ugovora, tokom donošenja novog Zakona o radu u Federaciji BiH. Tada su protestima i odugovlačenjem u pregovorima pokušali spriječiti donošenje Zakona, a danas su, kako kažu, zadovoljni dogovorenim opštim kolektivnim ugovorom u ovom entitetu. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović kaže:

Ono što su bile 'crne slutnje' da ćemo ostati bez kolektivnih ugovora i da će biti drastično smanjena prava radnika, tokom donošenja novog Zakona o radu, to nismo dozvolili. Opšti kolektivni ugovor je garancija da se neće srušiti kolektivni ugovori u Federaciji i to je najvažnija stavka.“

Kolektivni ugovor su se dosljedno primjenjivali jedino u javnoj upravi i u preduzećima u vlasništvu države. A kada se donosio Zakon, govorilo se da će ići na štetu „neradnika“, kojih, ruku na srce ima najviše u administraciji.

Usvajanje Zakona o radu u Federaciji BiH, mnogi su ocijenili kao prvi reformski potez Vlade Federacije. To trenutno čeka i Vladu Republike Srpske. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović najavio je da će uskoro biti upućen na razmatranje u Narodnu skupštini RS. Samo je pitanje da li će biti prije ili odmah nakon Nove godine.

„Nama je interes da mi sa našim socijalnim partnerima dođemo do najboljih rješenja. Mi kao socijalni partneri, svjesni svojih odgovornosti, treba da sjednemo, razgovaramo i dogovaramo konačno rješenje“, kaže ministar Savanović.

No, do dogovora, čini se, teško da će doći, jer sindikalci u Republici Srpskoj bojkotuju proces donošenja novog Zakona o radu.Ne žele se sastati sa predstavnicima Vlade i poslodavaca.

„Više strana će ovdje izvući 'deblji kraj'. Na prvom mjestu Vlada Republike Srpske jer je zakon koji je predložila nejasan, vidi se da ona nema čvrstih stavova oko pojedinih zakonskih rješenja. A potom, radnici su oni koji bi mogli ostati bez posla. Ali ja mislim da je tu najveći problem kod ogromne državne administracije i javnih preduzeća, koji, iskreno i najviše, čini članova saveza sindikata, koji se ovako oštro bune. To su ovi zaposleni, koji se finansiraju iz budžeta entiteta i oni strahuju da bi vrlo lako mogli biti otpušteni“, smatra analitičar Siniša Vukelić.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a, pak kaže: „Nećete naći toliko lošeg poslodavca koji će otpustiti dobrog radnika. Mene malo strah, kad je riječ o ovoj administracije, državne službe. Jedna politika mogla bi zloupotrijebiti pa otpuštati radnike iz neke druge politike“.

Opet, većina radnog naroda u BiH misli da neće doći do velikih promjena donošenjem novog Zakona u radu u oba bh. entiteta.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

XS
SM
MD
LG