Dostupni linkovi

Kairo: Novi sukobi pristalica i protivnika Morsija, svet poziva na mir


Neredi na ulicama Kaira
Neredi na ulicama Kaira
Najmanje sedam osoba je poginulo, a 261 povređena u noćašnjim sukobima pristalica svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija i snaga reda u Kairu.

U međuvremenu, u egipatsku prestonicu je stigao i zamenik američkog državnog sekretara Vilijam Berns (William Burns) koji je rekao da Egipat ima drugu šansu da uspostavi demokratsku državu, isključujući mogućnost ponavljanja sirijskog scenarija.
Predstavnici Muslimanske brace ali i Morsijevi protivnici odbili su da se sretnu sa američkim zvaničnikom.

Pet osoba je ubijeno u jugozapadnom delu Kaira, a druge dve u blizini trga Tahrir, izjavio je agenciji Frans pres šef hitne službe Mohamed Sultan, dodajući da među žrtvama ima i pripadnika snaga reda. Policija je koristila suzavac da bi rasterala demonstrante koji su bacali kamenje na nju i blokirali most, jednu od glavnih saobraćajnica u gradu.

Poslednji sukobi su usledili sedmicu nakon što je više od 50 Morsijevih pristalica ubijenu u okršaju ispred zgrade Republikanske garde u kojoj je, kako se veruje, zatočen svrgnuti predsednik.

Oko sto ljudi je poginulo u sukobima nakon svrgavanja Morsija, 3. jula, a njegove pristalice osuđuju "vojni puč" zbog čega su izašle na ulice.Desetine hiljada Morsijevih pristalica danas ponovo protestuju ispred džamije u Nasr sitiju.

Prethodno je egipatski državni tužilac naložio hapšenje sedam funkcionera Muslimanske braće zbog nasilja između pristalica i protivnika ovog pokreta. U najnovijim optužbama, oni se okrivljuju za podsticanje nasilja, finansiranje nasilničkih akcija i siledžijstvo.

Berns: Izbeći politički motivisana hapšenja

U Egipat je došao i zamenik američkog državnog sekretara Vilijam Berns što je prva poseta nekog visokog zvaničnika SAD nakon svrgavanja Morsija.

Berns je istakao da je najvažnije zaustaviti nasilje i početi ozbiljan dijalog koji podržavaju sve strane. On je opisao poslednja zbivanja kao “drugu šansu da se ostvare obećanja iz revolucije”, kojom je 2011. okončana višedecenijska autoritarna vladavina Hosnija Mubaraka.

Posle sastanka sa privremenim predsednikom Adlijem Mansurom i premijerom Hazemom el Beblavijem, Berns je istakao da nije došao da bilo kome deli lekcije, ali je pozvao vojsku Egipta da izbegne politički motivisana hapšenja.

„SAD ostaju duboko posvećene demokratskom napretku Egipta. Mi želimo jak Egipat, Egipat koji je stabilan, demokratski i tolerantan, Egipat koji je usmeren na potrebe svojih građana i poštuje prava svih. To je Egipat koji Egipćani zaslužuju, to je Egipat koji ostatak regiona može da povede u bolju budućnost“.

Berns je, takođe, poručio da SAD neće favorizovati neke posebne ličnosti ili stranke, kritikujući i Morsijeve pristalice i protivnike, koji su jedni drugima zamerali da imaju podršku SAD.

„Mislim da ne postoji opasnost da se u Egiptu ponovi tragedija kakvu vidimo danas u Siriji. Mislim da su ta lekcija i to užasno iskustvo jasni svima u regionu“, rekao je zamenik američkog državnog sekretara Vilijam Berns.

Adli Mansur sa Vilijamom Bernsom u Kairu
Adli Mansur sa Vilijamom Bernsom u Kairu
Posmatrači ističu da je Berns ovo izjavio u trenutku kada jača anptipatija prema SAD među Egipćanima na obe, sukobljene strane. Vašington nije okvalifikovao vojnu intervenciju kao puč – jer bi na taj način morao da obustavi pomoć od 1.5 milijardu dolara godišnje – već je zatražio Morsijevo oslobađanje. Berns je kazao da planira da se sretne sa verskim liderima kao i predstavnicima nevladinog sektora. Međutim, Muslimanska braća svrgnutog šefa države, zatim ultrakonzervativna Salafi al-Nour partija kao i Tamarod pokret koji protestuje protiv Morsija, odbili su poziv da se sastanu sa američkim zvaničnikom.

“Ovakve posete nam ništa ne znače zašto što smatramo da SAD podržavaju ovaj vojni udar”, kazao je za Bi-Bi-Si (BBC) Dina Zakaria, član rukovodstva Muslimanske braće.

Istovremeno, Islam Hammam, jedan od čelnika Tamarod pokreta, kazao je da ne želi da se sretne sa Bernsom zato što “SAD nisu podržale egipatski narod od samog početka”.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun, pozvao je u ponedeljak na uzdržanost.

"Nije vreme za osvetu ili odmazdu", rekao je Ban novinarima nakon razgovora sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, osuđujući hapšenja zvaničnika Morsijeve Muslimanske braće.

Oland je rekao da se sukobi moraju izbegavati i da se mora obnoviti poredak i pozvao je na političko rešavanje situacije što je pre moguće. Privremena vlada je najavila plan za tranziciju, tako što će do sledeće sedmice biti formiran panel u kome će biti zastupljeni predstavnici svih političkih opcija. Cilj ovog tela je da pripremi amandmane na ustav kao i izbore. Međutim, Morsijeve pristalice traže da bude vraćen na funkciju.
XS
SM
MD
LG