Dostupni linkovi

Šta znači povlačenje Rusije iz dogovora sa SAD o nuklearnom naoružanju?


Nova ruska balistička raketa Sarmat na neodređenoj lokaciji u Rusiji.
Nova ruska balistička raketa Sarmat na neodređenoj lokaciji u Rusiji.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je u utorak, 21. februara da Rusija suspenduje učešće u sporazumu Novi START koji se tiče smanjenja nuklearnog naoružanja u dogovoru sa Sjedinjenim Američkim Državama. Putin je prethodno optužio Zapad da je direktno uključen u pokušaje gađanja ruskih strateških vazdušnih baza.

"Prisiljen sam danas da najavim da Rusija suspenduje svoje učešće u sporazumu ograničavanja strateškog nuklearnog naoružanja", rekao je Putin.

Šta je sporazum Novi START?

Sporazum Novi START su potpisali predsjednici Barack Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev 2010. Ovaj sporazum stavlja gornju granicu na broj strateških nuklearnih bojevih glava koje Rusija i Sjedinjene Američke Države mogu da rasporede.

Stupio je na snagu 2011. i produžio se 2021. na narednih pet godina nakon što je predsjednik SAD-a postao Joe Biden. Ovaj sporazum omogućava inspektorima i jedne i druge strane da utvrde da li se njegove odredbe poštuju.

Po sporazumu, Moskva i Washington su se obavezali da ne rasporede više od 1.550 strateških nuklearnih bojevih glava i maksimalno 700 projektila dugog dometa i bombardera.

Svaka strana može da izvede do 18 inspekcija lokacija strateškog nuklearnog oružja godišnje kako bi osigurala da druga strana ne krši sporazum i da nema prekoračenja postavljenih limita.

Međutim, inspekcije predviđene sporazumom stavljene su na čekanje u martu 2020. zbog pandemije COVID-19.

Pregovori Moskve i Washingtona o obnavljanju inspekcija trebali su da ponovo počnu prošlog novembra u Egiptu, ali Rusija je odgodila inspekcije, a niti jedna strana nije tražila dogovaranje novog datuma.

Da li je i ranije Rusija prijetila da će se povući?

Rusija je ranije ovog mjeseca rekla da želi da očuva sporazum uprkos onome što je nazvala "destruktivnom pristupom SAD-a kontroli naoružanja".

Zajedno, Rusija i Sjedinjene Države imaju oko 90 posto nuklearnih bojevih glava, na cijelom svijetu i obje strane su naglasile da rat između nuklearnih sila mora da se izbjegne po svaku cijenu.

Međutim, invazija Rusije na Ukrajinu gurnula je dvije zemlje ka direktnoj konfrontaciji bliže nego ikada prije u proteklih 60 godina.

Sjedinjene Države su optužile Rusiju da krši sporazum tako što ne dozvoljava inspekcije na svojoj teritoriji dok je Moskva upozorila da bi odlučnost Zapada da "porazi" Rusiju mogla da zaustavi obnavljanje sporazuma koji ističe 2026. godine.

Šta se dešava nakon ruske samosuspenzije?

Rusija je prošle godine rekla da je opasnost od nukleranog konflikta stvarna i da je ne treba podcjenjivati, ali da je treba izbjegavati po svaku cijenu.

Obje strane, SAD i Rusija imaju sistem provjere koji osigurava da se nuklearni projektili ne mogu "slučajno" iskoristiti nakon godina tenzija tokom Hladnog rata.

Međutim, strahovi od nuklearne konfrontacije su porasli od početka rata u Ukrajini. Putin je podsjetio svijet veličine moći kojom raspolaže Moskva u svom arsenalu i rekao da je spreman da iskoristi sva sredstva neophodna da se odbrani "teritorijalni integritet" Rusije.

Izvor: Reuters

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG