Dostupni linkovi

Novi spor u Predsjedništvu BiH zbog zahtjeva za smjenu konzula


Članovi Predsjedništva BiH.
Predsjedništvo BiH nije u petak donijelo odluku o opozivu generalnog konzula BiH u Čikagu Brane Pećanca. Protiv takve odluke glasao je član Predsjedništva iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

Zahtjev za opoziv generalnog konzula u Čikagu podnio je član Predsjedništva Bakir Izetbegović zbog, kako je navedeno, Pećančevih neprimjerenih izjava na skupu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. januara, u Čikagu.

Još se ne zna da li je generalni konzul BiH u Čikagu Brane Pećanac sam organizator proslave 9. januara, Dana Republike Srpske. Video audio zapis, koji je neko zabilježio na toj proslavi, javnost je vidjela skoro 20 dana kasnije. Pećančeva izjava u kojoj je pozdravio svoje saborce iz prethodnog rata u BiH dočekana je vrlo burno.

"Ja vidim i vas ovdje, neke koje poznam, svoje ratne prijatelje, ratne saborce, koji su stvarali u to vrijeme Republiku Srpsku. I to mi je čast. Meni je velika čast i sreća što sam živio u tim teškim vremenima, borio se i stvarao, zajedno sa srpskim narodom, srpskom vojskom i srpskom policijom Republiku Srpsku”, rekao je konzul.

Sudeći po izjavi bh. konzula, skupu u Čikagu prisustvovao je veliki broj onih koji su, kako kaže, stvarali RS, iako je on tamo otišao o trošku i da predstavlja BiH.

Za opoziv generalnog konzula u Čikagu u petak su na vanrednoj sjednici glasali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, te član Predsjedništva Bakir Izetbegović, koji je i tražio da se konzul zbog svojih istupa opozove.

„Na jednom skupu gdje su se veličali ratni zločinci, gdje se o RS govorilo kao o državi koja pripada samo jednom narodu, on se obratio sa hvalospjevima, hvaleći svoju ulogu u nastanku takve jedne tvorevine. Nije poštovao procedure, nije poštovao činjenicu da predstavlja svakog građanina. Kako takav čovjek može sutradan nastaviti da sarađuje sa raznim udruženjima, koja su digla snažno glas protiv toga što je uradio u Americi?“, rekao je Izetbegović je novinarima nakon sjednice u petak.

Problem nedostatak zakona o praznicima

Zahtjevu se usprotivio član Predsjedništva iz Republike Srpske Nebojša Radmanović. Predsjedništvo će o ovome, kako je najavljeno, ponovo raspravljati na sljedećoj sjednici, a ukoliko ne bude postignuta saglasnost, Nebojša Radmanović će tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Ovo je novinarima potvrdio i predsjedavajući Željko Komšić:

„Gospodin Radmanović je kao argumente naveo da je Dan RS-a datum koji je regulisan zakonom RS-a i da prema tome spada u domen praznika koji se mogu obilježavati. To su bili njegovi argumenti“
, kazao je Komšić.

Nesloga u Predsjedništvu BiH nije nikakva novost. Dugogodišnji diplomata Ibrahum Đikić kaže da bi vijest bila da su se oko nečega tri člana kolektivnog šefa države složila. Najveći problem je kaže što BiH nema zakon o praznicima na državnom nivou:

„Petnaest godina barem, ili od 1998., kad se RS uključila u vlast u BiH, diskutuje se ob državnim praznicima i nikakva odluka do sada nije donesena. Mi praktično imamo s jedne strane odluke Federacije, s druge strane odluke RS-a o slavljenju jednih ili drugih praznika. Ali zakona na nivou države nemamo. I pošto nemamo zakon o praznicima, nemamo ni državnih praznika“, podsjeća Đikić.

Pored toga što su izjave koje je izrekao problematične, Pećanac je kao generalni konzul BiH prisustvovao proslavi Dana RS-a u Čikagu, iako to nije zvanični praznik u državi BiH. Uz to, on nije zatražio dozvolu bh. vlasti da prisustvuje tom događaju, iako je prema protokolu to dužan uraditi. Ponašanje generalnog konzula BiH u Čikagu Ibrahim Đikić ocjenjuje kao neprimjereno:

„Primjereno nije da se na državnom nivou – jer generalni konzulat predstavlja državu, obilježava neka proslava jednog od dijelova države. Ako se slave ratni zločinci, to je svakako neprimjereno i mislim da bi tu čak i naša SIPA, kad bi ozbiljno radila svoj posao, imala posla. S obzirom na siatuaciju kakva jeste, ne vidim da će biti, osim ove rekacije u štampi i u javnosti, neke ozbiljne rekacije ni Ministarstva, a ne vjerujem ni Predsjedništva upravo zbog ovog odnosa snaga i odnosa u Predsjedništvu“, konstatuje Đikić.

Nezvanično se govorilo i o tome da bi Predsjedništvo BiH moglo da uputiti i diplomatsku notu Srbiji zbog izjave generalnog konzula Srbije u Čikagu Nebojše Aćimovića, koji je sa istog skupa poručio:

"Drina ne može biti granica, neće biti granica i ne sme biti granica. Srbi, gde god živeli su jedno i uvek će biti jedno i niko ne sme i nećemo dozvoliti da nas niko deli."

U Čikagu je obilježavanju Dana RS inače prisustvovao i savjetnik u Ambasadi BiH u SAD-u Marinko Avramović, koji se o cijelom slučaju u javnosti nije oglašavao.

U Ministarstvu vanjskih poslova čekaju izjašnjenje Predsjedništva jer ambasadori i konzuli po zakonu, kao viši diplomatski zvaničnici, odgovaraju Predsjedništvu.
  • 16x9 Image

    Marija Arnautović

    U novinarstvu od 1998, a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG