Dostupni linkovi

Novi spor SAD i Kine oko broda u Južnokineskom moru


Ilustrativna fotografija

Na medjunarodnoj sceni novi spor izmedju Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Povod je bila plovidba broda američke mornarice u Južnokineskom moru. Washington saopćava je to u skladu s medjunardnim pravom, dok Kina to smatra prijetnom njezinom suverenitetu

Brod Lassen plovio je u utorak ujutro po lokalnom vremenu u vodama Južnokineskoga mora u okviru manevara američke mornarice, kazao je glasnogovornik Ministarstva obrane Bill Urban. Manevre su nešto kasnije potvrdile kineske vlasti i izrazile "čvrsto protivljenje".

Brod "je ušao ilegalno i bez dopuštenja Kine" u vode koje okružuju otočićena koje pravo polaže Kina u arhipelagu Spratleys, kazao je Lu Kang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova. To "predstavlja prijetnju suverenitetu Kine i njezinim sigurnosnim interesima", nastavio je on, ponavaljajući stav Pekinga da posjeduje "neosporiv" suverenitet nad arhipelagom i okolnim vodama.

Peking "se apsolutno protivi da treća zemlja koristi slobodu navigacije i nadlijetanja kao izgovor za narušavanje nacionalnog suvereniteta Kine ili njezinih sigurnosnih interesa", naglasio je Lu, dodajući da će kineska vlada "odgovoriti na odlučan način na svaku provokativni čin".

Kina polaže pravo na veći dio Južnog i Istočnokineskog mora i oko toga se spori sa susjednim, izmedju ostalog sa Vijetnamom, Filipinima i Malezijom.

Valja podsjetiti da je Peking je grebene pretvorio u otočiće nasipavanjem zemlje koncem 2013.

Tokom prošlomjesečnog susreta kineskog predsjednika Xi Jinpinga i američkog predsjednika Baracka Obame Xi je kazao kako “Kina nema namjeru militizirati otoke". Washington medjutim smatra da je upravo to namjera Kine.

Međunarodno pravo dozvoljava brodovima da na kratko prođu kroz nečije teritorijalne vode na putu ka krajnjem odredištu, bez prethodne najave o tom prolasku. U skladu s pomorskim pravom svaka država ima vlasništvo nad 12 nautičkih milja u području oko nekog otoka, ali ne i onog koji je umjetno napravljen.

Prethodno je američki ministar obrane Ash Carter signalizirao da će američke snage “letiti, ploviti i održavati manevere gdje god im to dopušta medjunarodno pravo”.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG