Dostupni linkovi

Novi Sad zvanično preuzeo titulu 'Evropska prestonica kulture 2022'


Novi Sad: Evropska prestonica kulture
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Novi Sad: Evropska prestonica kulture

Novi Sad je od četvrtka uveče zvanično preuzeo titulu “Evropska prestonica kulture 2022. godine”.

Na svečanoj ceremoniji, održanoj u Srpskom narodnom pozorištu, šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre uručio je novosadskom gradonačelniku Milošu Vučeviću plaketu čime je ovaj grad zvanično poneo prestižnu titulu, navodi se u saopštenju iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Centralni događaj svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture bila je predstava „Zeniteum: 2022“ reditelja Dragana Živadinova na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, koja, kako se navodi u saopštenju, kroz umetnost slavi velika imena srpske nauke – Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića.

U obraćanju okupljenima Miloš Vučević je izjavio da će Novi Sad tokom 2022. godine pokazati bogatstvo i isprepletanost različitih kultura na tom području.

“Isti taj Novi Sad koji je od nastanka bio višenacionalan grad, koji su naši preci zajedno gradili bojama svoje duhovnosti, tradicije i identiteta. (…) Isti taj Novi Sad koji danas zablista kada uglas zazvone zvona sa šest raznih crkava. Grad u kojem se razlike priznaju, uvažavaju i poštuju, sada nas predstavlja na najvećoj evropskoj kulturnoj sceni”, rekao je gradonačelnik Novog Sada.

On se zahvalio svojim sugrađanima, kao i predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Srbije Ani Brnabić “zato što nas nisu ostavili same, već su nam se pridružili u borbi do pobede”.

Premijerka Srbije je na svečanoj ceremoniji izjavila da ne postoji grad koji je više zaslužio da visoko uzdigne evropsku zastavicu omladine i kulture.

“Novi Sad je jedna od najboljih evropskih prestonica sa najvećim budžetom uloženim u kulturu”, rekla je Brnabić.

Istakla je da je Novi Sad grad kreativnosti i kulture kao i centar izvrsnosti i inovacija.

Osim nje, u okviru svečane ceremonije obratili su se direktor Fondacije ''Novi Sad 2022 – EPK'' Nemanja Milenković, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao i komesarka EU za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel, koja se obratila posredstvom video linka.

U muzičko-plesnom spektaklu u Srpskom narodnom pozorištu učestvovali su predstavnici novosadske i vojvođanske kulturne scene, među kojima su Balet i Opera Srpskog narodnog pozorišta, Aradačke meškarke, perkusionistički ansambl “dRumble”, kao i Tamburaški orkestar “Velos”.

Prethodno je u četvrtak otvorena i izložba „Vreme i vaseljena” u holu Studija M.

Novi Sad u 2022. godini nosi titulu Evropske prestonice kulture, zajedno sa Kaunasom u Litvaniji i Ešom u Luksemburgu.

Lokalne vlasti su najavile da će Novi Sad biti prvi od tri grada u kojem će biti održano svečano otvaranje godine titule, a da će "Doček", kako su ceremoniju nazvali, biti organizovan na više od 40 lokacija u gradu.

Prema procenama organizatora, Novi Sad će tokom godine ugostiti više od četiri hiljade umetnika.

Titula “Evropska prestonica kulture” trebalo je da bude dodeljena Novom Sadu početkom 2021. godine, ali se od toga odustalo zbog širenja bolesti COVID-19.

Evropska prestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze mеđu Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje i ojačao osećaj evropejstva.

Novi Sad je prvi grad van Evropske unije koji je poneo ovu titulu u okviru posebnog programa za države kandidate za članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG