Dostupni linkovi

Novi Sad za evropsku prestonicu kulture


Novi Sad će 23. oktobra na Dan oslobođenja tog grada zvanično predati prijavu za titulu evropske prestonice kulture. Cilj grada je da 2021. bude među onim gradovima u Evropi koji će dobiti šansu da promovišu svoje kulturno nasleđe.

Nakon četiri godine rada na projektu, Novi Sad će krajem oktobra i zvanično poslati svoju prijavu za evropsku prestonicu kulture. Želja organizatora je da 2021. godine grad prezentuje svoju kuturnu scenu u Evropi.

Šef tima koji je zadužen za aplikaciju, Momčilo Bajac kaže da će programski sadržaj koji su pripremili za 2021. imati četiri dela.

„Pokušali smo da naravimo kult-turu, da pomoću moderne tehonlogije posetioci grada sami otkriju čari i lepote Novog Sada i da stvore svoju individualnu sliku o njemu“, rekao je on.

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović kaže da pripremeljena dokumentacija dobro reflektuje veliki potencijal grada.

„Uradili smo veliki posao. Verujem da će Novosađani biti ponosni na program koji smo pripremili. Takođe, aplikacija koju ćemo poslati krajem meseca, biće primer svim gradovima koji u budućnosti žele da se kandiduju“, smatra Vučenović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević navodi da je cilj bio i prikazati pozitivne strane života u ovom gradu.

„Novi Sad je, prema istraživanjima, jedan od najpoželjnijih gradova za život. On ima razvijenu kulturnu scenu, veliki broj studenata, sve veći priliv stanovništva. On je turistički prepoznat ne samo u Srbiji već i u čitavom regionu“, istakao je on.

Evropska prestonica kulture 2021. godine bira se iz Rumunije i Grčke, pored kategorije zemalja koje nisu članice EU, a u kojoj se kandiduje Novi Sad.

XS
SM
MD
LG