Dostupni linkovi

Novi Sad spreman za odbranu od poplava


Dunav, foto: Vesna Anđić
Dunav, foto: Vesna Anđić
Novi Sad spremno čeka poplavni talas koji stiže na Dunavu. Nivo reke, prema rečima stručnjaka, dnevno raste od 30 do 50 cenitmetara. Prema prognozama za sada su ugrožena vikend naselja kao i Čerević, Beočin i Neštin.

Prema procenama javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“ za nekoliko dana će kod Bezdana biti proglašena vanredna odbrana od poplave. Ovo znači da će nadležne službe 24 sata kontrolisati brane i nasipe kao i da će pripravnost svih resornih službi biti na najvišem nivou.

Talas kod Novog Sada stiže sredinom juna sa visinom od 650 do 730 centimetara.

Ovo će biti drugi najviši nivo Dunava koji je izmeren kod glavnog grada Vojvodine, kaže Mirko Galonja, rukovodilac sektora za odbranu od poplava u preduzeću „Vode Vojvodine“.

„Ovaj poplavni talas ne ugrožava branjeno područje Novog Sada i okoline. Što se tiče nizvodno od Novog Sada, nivo vode bi bio sve niži, znači pri prolasku ovog talasa naša zemlja bi bila bezbedna, a najugroženiji bi bili delovi oko granice do Bogojeva ali je tamo odbrambena linija stabilna, spremna, nema nekih loših mesta“, kaže Galonja.

Ugrožena su vikend naselja odnosno ona naselja koja po zakonu spadaju u nebranjena područja, objašnjava gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

„Mi u gradu imamo problem sa takozvanim nuspojavama kao što su podzemne vode, kanalizaciona mreža, i na gradu je da nađe rešenje na ove probleme. Lokalna samouprava nema nadležnosti u odbrani na vodama prvog reda, tj. Dunav. Čak je to proglašeno za nebranjeno područje. Mislim da grad ipak može da pomogne onima koji su ugroženi, kao što su vikend naselja“, rekao je Vučević.

Teška mehanizacija, džakovi i neophodni materijali potrebni za odbranu od poplavnog talasa spremni su na celoj teritoriji Vojvodine, kaže predsednik pokrajinskog kriznog štaba, Goran Ješić.

„Završeni su svi poslovi. Milsim da smo uradili dobar posao i da sa sigurnošću možemo tvrditi da su Novosađani bezbedni“, naglasio je Ješić.

Velike poplave koje su pogodile centralni deo Evrope do sada su odnele 16 života, a prouzrokovale su ogormnu materijalnu štetu.
XS
SM
MD
LG