Dostupni linkovi

Novosadski studenti solidarno s Kenijom


U znak solidarnosti sa ubijenim studentima u Keniji, aktivisti i studenti nekoliko fakulteta u Novom Sadu sedam minuta posle dva sata održali su performans na kampusu Univerziteta.

Tačno 147 sekundi – toliko je grupa studenata na novosadskom univerzitetskom kampusu ležala na podu. Sve u znak sećanja na njhove kolege iz Kenije koji su nastradali u terorističkom napadu početkom aprila.

Kako kaže Vladana Kovačić iz Studentske unije Filozofskog fakulteta, oni su na ovaj način želeli da skrenu pažnju na činjenicu da je događaj u Keniji zajednički problem i da ga ne smemo marginalizovati.

„Smatramo da je jako važno probuditi svest o ovakvim dešavanjima jer izveštavanje medija konkretno u vezi sa ovom situacijom je bilo izrazito mizerno. S obzirom na to da je nastradalo skoro 150 mladih ljudi između ostalog svi su oni bili studenti, i da se sve to dogodilo na univerzitetu. Mi smatramo da je potrebno na to skrenuti pažnju. Povod jeste bolan, ali ideja je snažna. Nažalost studenti u drugim krajevima sveta nemaju baš mnogo mogućnosti da na bilo koji način pomognu zajednici, jedino što možemo uraditi jeste da na ovaj način pokažemo solidarnost i poštovanje prema stradalima“, smatra ona.

Učesnici ovog performansa kažu da im je glavna motivacija bila želja da se solidarišu sa zajednicom koja je izgubila ove mlade ljude:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Inače, akcija je pokrenuta nakon masakra početkom aprila kada je somalijska islamistička teroristička grupa al-Šarab ubila 147 ljudi, mahom studenata u Keniji. U znak sećanja na ovu tragediju, sredinom aprila su hrvatski studenti ispred Hrvatskog narodnog kazališta održali isti performans.

XS
SM
MD
LG