Dostupni linkovi

Novi Sad: Obeležena godišnjica deportacije Jevreja


Polaganje venaca kod spomen ploče

U Novom Sadu je obeležena sedamdeset i prva godišnjica deportacije Jevreja. Prema dostupnim podacima, za vreme Drugog svetskog rata je ubijeno i umrlo u logorima više od tri hiljade novosadskih Jevreja od četiri hiljade, koliko ih je pre rata živelo u gradu.

Krajem aprila 1944. godine tadašnje mađarske i nemačke vlasti započele su deportaciju novosadskih Jevreja u koncentracione logore Evrope. Deportacija je počela u celoj Bačkoj lepljenjem plakata sa informacijama da građani iz jevrejske zajednice ne smeju napustiti svoje kuće.

Mađarske vlasti, policija, žandarmerija i vojska uz pomoć meštana, počeli su da hapse sve Jevreje, bez obzira na pol, starost. Oni su zatim iz prostorija sinagoge u Novom Sadu odvezeni u sabirne logore, a zatim u logore smrti.

Novi Sad u petak obeležava 71. godišnjicu početka deportacije. U Sinagogi vrhovni rabin Srbije Isak Asiel se molio za žrtve nacističkog sistema i podsetio prisutne da ne smemo odustati od nade u bolju budućnost.

Nastup hora Hašira u sinagogi
Nastup hora Hašira u sinagogi

“Nakon Drugog svetskog rata Jevreji su našli snagu da izgrade svoju egzistenciju ponovo na istim onim vrednostima koje su bile osuđene na uništavanje. A to je: podizati društvo koje će biti zasnovano na pravdi, na samilosti i na razumevanju. U trenucima kada se suočavamo sa najvećom mukom i najvećem stradanjem, u tom trenutku raste nešto spasonosno i ne smemo izgubiti nadu“, rekao je rabin.

Prisutnima obratio se i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević. On je rekao da je kolektivno sećanje na žrtve naša obaveza.

“U godini kada obeležavamo sedamdeset godina od pobede nad fašizmom i nacizmom moramo se zajedno prisetiti svih teških situacija koje su se dešavale u našem gradu. To je neophodno da bismo odali poštu žrtvama a isto tako da se iskreno zahvalimo onima koji su se izborili za našu slobodu“, rekao je on.

U okviru komemoracije otvorena je i izložba "Hava nagila", Milana Kešelja. Hebrejska narodna pesma "Hava nagila", koja u prevodu znači: radujmo se, inspirisala je ovog umetnika da izložbu posveti ljudima koji su odvodeni u logore.

Nakon komemoracije na spomen ploču, osim predstavnika Novog Sada i jevrejske zajednice, vence su položili i predstavnici ambasada Izraela i Mađarske.

  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG