Dostupni linkovi

Novi Sad: Neonacisti prekinuli tribinu o Nediću


Arhivska fotografija
Arhivska fotografija

Pripadnici neonacističke organizacije "Srbska akcija" upali su u petak uveče na otvaranje izložbe "Propagandni plakat u Nedićevoj Srbiji" i promociju knjige "Ideologija varvarstva" u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Policija je odmah reagovala i nije bilo većeg incidenta.

Prema očevicima promociju knjige i otvaranje izložbe "Propagandni plakat u Nedićevoj Srbiji" dvadesetak pripadnika "Srbske akcije" pokušalo je da prekine dobacivanjem, a istovremeno su delili letke na kojima piše "Licemerje separatističkih 'antifašista' ". Direktorka muzeja, Agneš Ozer, kaže za RSE da nije bilo ozbiljnijeg incidenta na skupu.

"Sama pojava te grupe je izazvala nemir kod ljudi koji su bili na tom događaju, ali prema našim saznanjima nije došlo do nekih incidenata. Policija nije intervenisala i nije bilo nekih incidenata. Ovo je znak da se približavaju izbori i rukovodstvo Muzeja, ali i kao direktorka moramo obratiti pažnju na to da postoji mogućnost različitih stavova i shvatanja istorije i prošlosti uopšte", rekla je direktorka.

Policija je legitimisala ukupno 14 osoba, od kojih su se neki odmah nakon legitimisanja udaljili sa lica mesta, dok je drugi deo ušao u muzej i u prostor gde je postavljena izložba, a u rukama su imali letke pomenute sadržine.

"Događaj je završen, a da nije bilo nikakvog nasilja niti narušavanja javnog reda, pa nije bilo ni razloga za bilo kakvu reakciju policije", rečeno je u PU Novi Sad.

Izlazeći u susret najavljenim događajima vezanim za pokretanje sudskog procesa za rehabilitaciju generala Milana Nedića, Muzeja Vojvodine priredio je izložbu propagandnih plakata nastalih u vreme nacističke okupacije Srbije. Na izložbi su istaknuti odabrani plakati iz zbirki te institucije, koji predstavljaju svedočanstva o ideologiji i karakteru Nedićeve "Vlade narodnog spasa".

XS
SM
MD
LG