Dostupni linkovi

Novi Sad dočekao 2022. godinu kao Evropska prestonica kulture


Novi Sad
Novi Sad

Novi Sad je dočekao 2022. godinu sa titulom Evropske prestonice kulture.

Zvanična ceremonija preuzimanja titule biće 13. januara.

Brojni koncerti koji su održani na dočeku 2022. godine, u podgrađu Petrovradinske tvrđave, kao i vatromet uz audio-svetlosni omaž naučniku Nikoli Tesli su već bili u duhu te titule.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević napisao je na Instagramu da je "oduševljen viđenim".

„Bilo je ovo fantastično iskustvo i dosad neviđeno. Sugrađani, ovo je samo nagoveštaj spektakularne godine koju dočekujemo kao Evropska prestonica kulture. Veliki dešavanja su pred nama!“, naveo je prvi čovek grada.

Prema prvobitnoj ideji, Novi Sad je ovu titulu trebalo da preuzme još 2021. godine, ali je širenje zarazne bolesti COBVID-19 odložilo čitav program za ovu godinu.

Programski koncept projekta "Novi Sad 2021" sastoji se iz četiri oblasti pod zajedničkim nazivom „Za nove mostove“.

Grad kroz ovaj projekat treba da razvije svoju strategiju održivog razvoja kulturnog sektora sa težištem na osnaživanju institucija kulture, obnovi kulturnog nasleđa i jačanju kulturne participacije.

U programskom smislu građanima Novog Sada i posetiocima se cele godine nude različiti kulturni programi kako sa popularne tako i sa alternativne kulturne scene.

Zvanično otvaranje godine Evropske prestonice kulture biće održano 13. januara na doček Nove godine po julijanskom kalendaru kojeg se pridržava Srpska pravoslavna crkva.

Tog datuma Novi Sad će i zvanično postati Evropska prestonica kulture.

Posetioce će čekati oko 400 umetnika, na skoro 40 lokacija. Prema procenama organizatora, Novi Sad će tokom godine ugostiiti više od četiri hiljade umetnika.

Еvrоpska prеstоnica kulturе ustanоvljеna је kakо bi sе naglasilо bоgatstvо i različitоst еvrоpskih kultura, ојačalе kulturnе vеzе mеđu Еvrоpljanima, spојili ljudi iz različitih еvrоpskih zеmalja, upоznalе drugе kulturе, prоmоvisalо uzaјamnо razumеvanjе i ојačaо оsеćaј еvrоpејstva.

XS
SM
MD
LG