Dostupni linkovi

Novi Sad: DSS traži promenu naziva Ulice Lasla Gala


Skupština Grada Novog Sada
Skupština Grada Novog Sada
Tek što je Skupština Grada Novog Sada odbila predlog Srpske Radikalne stranke da pokojni predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević, koji je bio optužen zbog ratnih zločina devedesetih, dobije ulicu u glavnom gradu Vojvodine, stigao je nov predlog.

Ovaj put iz redova Demokratske stranke Srbije traže da se preimenuje Ulica Lasla Gala, što je izazvalo buru reakcija u ovom gradu.

Laslo Gal je mađarski pesnik iz Vojvodine koji je bio jedan od osnivača jedinog dnevnog lista na mađarskom u Srbiji, Mađar So-a, a za svoj pesnički rad 1948. dobio je državno priznanje Srbije.

Potpredsednik Saveta za međunacionalne odnose u Novom Sadu Laslo Galamboš kaže da je predlog neprihvatljiv.

„Članovi Saveta podržali su predlog da se ime Ulice Lasla Gala ne menja. Ne vidimo nikakav razlog da se naziv te ulice menja, posebno ako imamo u vidu da je reč o stečenim pravima jedne nacionalne manjine“, kaže sagovornik RSE.

Predsednik Centra za regionalizam, Aleksandar Popov kaže da je i ovaj potez skretanje pažnje sa bitnih stvari i otvaranje novih sukoba.

“Po svakoj logici stvari trebalo bi da je svakoj vlasti stalo do toga da ima stabilne međunacionalne odnose u svim delovima zemlje posebno u etnički mešovitim delovima. Međutim, ovde kao da ovoj vlasti nije stalo do toga. Evo, sada imamo situaciju u Vojvodini, kao da se namerno ide na zidanje krize, i ja imam utisak da je to politika iz devedesetih: kad imaš jedan problem a ne umeš da ga rešiš onda napraviš jedan veći da bi skrenuo pažnju javnosti sa suštinskih problema”, kaže Popov.

Pisac i aktivista Nedim Sejdinović smatra da je u pitanju primitivno obeležavanje teritorije.

“Interesantno je da su nacionalisti od devedesetih od čitavog tog sklopa ludila jedino od čega su sse odrekli to je Slobodan Milošević. A što se tiče inicijative za promenu imena ulice Lasla Gala to je naravno još jedan u nizu skandala čiji je cilj brisanje multikulturalnog indentiteta grada Novog Sada i obležavanje teritorije na jedan primitivan način kako se to radilo u srednjem veku”, naglašava Sejdinović.

O inicijativi DSS-a, prema važećim propisima, treba da se izjasni Komisija za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi, tek nakon toga će predlog moći da se uvrsti u dnevni red Skupštine grada.
XS
SM
MD
LG