Dostupni linkovi

Novosađani na dvotočkašima: Bicikli su ponovo in


Da je bicikl još uvek popularan u glavnom gradu Vojvodine, pokazuje i poslednja akcija Novosadske biciklističke inicijative. Na zajedničkoj vožnji po ulicama Novog Sada učestvovalo je više stotina građana na svojim dvotočkašima. Novosadska kritična masa – kako organizatori nazivaju ovu mesečnu akciju - ima za cilj da ponovo popularizuje bicikl.

Međutim, dvotočkaši nisu samo prevozno sredstvo, već i prava mogućnost da otuđeni građani ponovo osete zajedništvo. Marko Trifković pri Novosadskoj biciklističkoj organizaciji kaže da ova akcija nudi pravu priliku za druženje.

“Naša početna ideja bila je da “kritičnu masu” učinimo pristupačnom svim građanima, da bi se oni aktivirali, kako bi se biciklisti postali vidljivi. Takođe bitno nam je bilo popularizujemo bicikl i da pokažemo da ovo nije nešto bez veze, nije sirotinjska zabava, već je to društveno sredstvo: kad se vozi po prirodi obično ljudi razgovaraju, takođe kada su u većoj grupi izgradi se neka veza, komunikacija”, smatra on.

Druženje poslednjeg petka svakog meseca prava je zabava za sve, kažu učesnici skupa.


Snaga zajedništva donosi pozitivne promene, potvrđuju aktivisti. Naime, oni su mapirali rupe i nepravilnosti na biciklističkim stazama u čitavom glavnom gradu Vojvodine. Lokalno javno preduzeće je po tim preporukama počelo rekonstrukciju staza, objašnjava aktivistkinja, Agneš Ćurčić Asodi.

“Nakon naše akcije mapiranja u septembru, sada kada su počeli sa rekonstrukcijom staza pitali su nas kojim redosledom da rade. Na osnovu mape koju smo im predali ukazali smo na najkritičnije tačke u gradu”, objašnjava aktivistkinja.

Slobodu koju nude bicikli jedino kvari statistika: prema podacima Novosadske biciklističke inicijative u januaru je ukradeno približno trideset bicikala, dok se u biciklističkoj sezoni taj broj utrostruči.
  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG