Dostupni linkovi

BiH: Novi reis preuzeo dužnost, obećao rad na jačanju društva


Primopredaja dužnosti reisa, Husein ef. Kavazović (lijevo) i Mustafa ef. Cerić (desno)
Primopredaja dužnosti reisa, Husein ef. Kavazović (lijevo) i Mustafa ef. Cerić (desno)
U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu u četvrtak je uručena menšura novoizabranom reisu-l-ulemi Islamske zajednice BiH Huseinu ef. Kavazoviću. Tim činom Kavazović je zvanično postao 14. reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH i vrhovni muftija Bošnjaka.

Dosadašnji reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić predao je menšuru novom reisu, odnosno dokument koji svjedoči da je novi reis legalno izabran i da po šerijatskom pravu može davati slična ovlaštenja podređenim vjerskim službenicima.

"Više nego ikad ranije bošnjački narod ima potrebu za snažnim i odvažnim duhovnim, nacionalnim i političkim vođama poput nekih iz prošlosti. Mnogo važnije od 'velikog naroda' su volja i sposobnost savjesnih i odgovornih vođa da rade za dobrobit svog naroda", poručio je Cerić nakon uručivanja menšure.

"Danas, prvog dana hidžretske 1434., odnosno 15. novembra, 2012. miladske godine ovdje u Gazi Husrevbegovoj džamiji svjedočimo da je Husein ef. Kavazović dobio naše povjerenje da nas duhovno i moralno vodi, a mi se obavezujemo da ga slijedimo sa predanošću na koju nas zadužuje Allah i njegov Poslanik te povijesni dokument menšure, koju je Husein ef. Kavazović danas primio kao emanet kojeg sam ja dosada nosio u ime islama i ispred muslimana", rekao je dosadašnji reis.

Novoizabrani reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u zakletvi se obavezao da će raditi za dobrobit muslimana. Kavazović je podsjetio i na dio svog programa djelovanja:

''Doprinosit ćemo jačanju bosanskohercegovačkog društva, utemeljenog na slobodi i ravnopravnosti, poštivanju u različitostima i odgovornosti za njegovanje tih vrijednosti. Sarađivat ćemo s komšijama drugih vjera “na temelju riječi koja je i njima i nama jednaka: da ne obožavamo nikoga osim jedinog Boga.”

"Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će trajno dijeliti sudbinu svojih pripadnika i odlučno ih predvoditi u onome što je djelovanje za njihov interes i za odbranu i jačanje njihovih prava. Istinski ćemo se brinuti o našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori. Posebnu pažnju i odgovornost ćemo usmjeriti prema ukupnoj bošnjačkoj dijaspori. Mi smo dio evropske stvarnosti i autohtoni islamski narod Evrope i svjetske zajednice. Ponašat ćemo se odgovorno i osjećati ravnopravno'', naveo je novoizabrani reis u hutbi.


*****

Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović rođen je 03.07.1964. godine u Gradačcu. Potiče iz familije koja je tradicionalno ulemanska sa velikim brojem imama i hafiza. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, studije islamskih tradicionalnih nauka učio pred amidžom Husejn ef. Kavazovićem. Školovanje je nastavio u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu gdje je stekao zvanje imama, hatiba i muallima. Od 1985-1990. godine studira šerijatsko pravo na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu, Egipat.

Nakon okončanih studija radi kao imam, hatib i muallim u Gradačcu. Na položaj muftije tuzlanskog izabran je odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1993. godine.

U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu radio na odbrani zemlje i rodnog grada, a 1993. godine, kao muftija tuzlanski, biva zarobljen i odveden u logor HVO-a Konjic.

Predavač je islamskog prava u Behram-begovoj medresi u Tuzli.
XS
SM
MD
LG