Dostupni linkovi

Novi Putinov udar na nevladin sektor


Duma
Duma

Donji dom ruskog parlamenta dao je konačno odobrenje za zakon o takozvanim “nepoželjnim organizacijama”. Kritičari ocenjuju da se radi o novom udaru države na nevladin sektor koji se već suočava sa znatnim pritiskom.

U trećem ujedno i poslednjem čitanju državna Duma je utorak velikom većinom odobrila predlog zakon koji ruskim tužiocima daje pravo da kao nepoželjne, kako se navodi, označe strane organizacije koje ugrožavaju mogućnost odbrane Rusije, bezbednosti, javnog reda, zaštitu javnog zdravlja.

Da bi stupio na snagu treba da ga odobri gornji dom parlamenta, što se smatra samo formalnošću, i potpiše ruski predsednik Vladimir Putin.

Prema ovom predlogu kome se usprotivio ombudsman u Kremlju, pojedinci koji rade za takve organizacije mogu biti kažnjeni oštrim novčanim kaznama ili čak šestogodišnjim zatvorskim kaznama.

Najavljene drakonske mere ruskih vlasti izazvale su reakciju organizacija za zaštitu ljudskih prava. U zajedničkom saopštenju, nakon što se predlog ovog zakona drugi put našao u donjem domu ruske Dume, Amnesty International i Human Rights naveli su da je “u toku obračun koji preti da iscedi život iz civičnog društva”.

Inače, ovaj kontroverzni zakon propisuje da se odluka o nepoželjnosti neke strane ili nevladine organizacije donosi u koordinaciji sa Ministarstvom spoljnih poslova, na osnovu dokumenata dobijenih od Ministartsva unutrašnjih poslova i bezbednosnih agencija.

Zadatak Ministarstva pravde će biti da sastavi “crnu listu”.

Aleksandar Čerkasov, aktivista za zaštitu ljudskih prava, rekao je za jedan ruski portal da je predlog zakona, kako se izrazio, tako “maglovito” sastavljen da bi se moglo uticati na strane organizacije, medije i nevladin sektor koji su unapred označeni kao “strani agenti”.

“Zakon vam dozvoljava da lanac restorana Mekdonalds označite nepoželjnom organizacijom i kaznite one koji na bilo kakav način sarađuju sa njim, bilo koga ko jede hamburgere”, rekao je Čerkasov.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG