Dostupni linkovi

Novi protest novinara: Oskar za stanje u medijima


Dragan Janjić
Dragan Janjić

Novinari će se u ponedeljak ponovo okupiti ispred vlade Srbije. Protest će biti održan jer je, kako je saopšteno, rasprava o razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića pokazala da ni premijer, ni većina poslanika nisu razumeli težinu uvrede upućene novinarki.

"Što se tiče zahteva novinara o drugačijem i boljem odnosu, naročito ljudi iz institucija, a i političara inače prema novinarima, sama smena nije mnogo donela“, rekao nam je potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić.

"Stvar je, dakle, u tome kako sistem u celini funkcioniše, kako je uređen. Jer, ako budemo povremeno imali incidente ovakve vrste i izvinjenja za njih i neke smene, nećemo u suštini ništa dobiti. U osnovi, novinari protestuju zato što postoje kontinuirani pritisci na medije i na novinarsku profesiju. Mi imamo u poslednjih 15 godina radikalno povlačenje sadržaja od javnog interesa sa recimo nacionalnih frekvencija, a radikalno povećanje upliva sadržaja koji se mogu okarakterisati kao negativni, a da pri tom niko nije odgovoran. Mi imamo, čak i na javnim skupovima, prilično arogantan odnos vladajućih prema novinarima. Nemamo odgovore na pitanje, postavljanje pitanja nije dobrodošlo, i tako dalje...“, kaže Janjić.

Novi protest "Novinari ne kleče/Još ste nam ostali dužni", zakazan je za 19 časova ispred Vlade Srbije, a iz inicijative je najavljeno da će "dodeliti Oskare zaslužnima za ovakvo stanje u medijima".

Pre toga, novinari su, u podne, Vladi Srbije predali svoje zahteve za premijera i šest ministara i time ukazali na sve gori položaj profesije. Između ostalog, traži se striktno poštovanje zakona, da inspekcija rada ispita tvrdnje o prisiljavanju novinara da se učlane u Srpsku naprednu stranku, da se ispita sistematsko zlostavljanje zaposlenih u pojedinim medijima, da se ispita koji mediji mesecima ne isplaćuju zarade i pod kakvim ugovorima rade zaposleni...

Inicijativa zahteva od ministra privrede da akcije medija, čija privatizacija nije uspela, budu podeljene zaposlenima i da ispita regularnost nedavnih privatizacija. Od ministra finansija da izvrši kontrolu zakonitosti dodele novca iz budžeta lokalne samouprave medijima. Od ministra unutrašnjih poslova da ne komentariše istrage koje su u toku i da organi unutrašnje kontrole odmah započnu istragu o sumnjama da su pojedini novinari podvrgnuti nezakonitoj prismotri i praćenju i istraže ko je i na koji način nezakonito dostavljao pojedinim medijima podatke iz evidencije ovog Ministarstva.

Skupština Srbije u subotu je razrešila dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede koju je uputio novinarki B92 Zlatiji Labović, kada joj je rekao "da voli novinarke koje lako kleknu".

XS
SM
MD
LG