Dostupni linkovi

Novi protest Albanca u Skoplju protekao bez nereda


Sa jednog od prethodnih protesta Albanaca u Skoplju
Sa jednog od prethodnih protesta Albanaca u Skoplju

Nekoliko stotina Albanaca u petak su mirno protestovali u znak nezadovoljstva zbog presuda izrečenih u slučaju Monstrum, u kome su šestorica osumnjičenih, inače Albanci, dobili doživotnu kaznu zatvora zbog petostrukog ubistva od pre dve godine.

Na protestima, koji su bili najavljeni policiji, prvi put se pojavio formalni organizator, takozvani koordinacioni organizacioni savet, na cijem čelu je brat jednog od osuđenih u slučaju Monstrum.

Ljudi iz ovog saveta su saopštili da traže oslobađanje osuđenih, jer su oni, prema njima, nevini. Traže i ostavke javnog tužioca, sudije i ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske zbog zloupotrebe službenog položaja.

Kao i prošla dva petka, okupljeni su krenuli od najveće džamije u Skoplju, Jaja-pašine, i uputili su se ka zgradi Osnovnog suda. Međutim, jake policijske snage su ih i u petak čekale na pola puta i nisu im dozvolili da dođu do Suda.

Prvi put su demonstranti nosili transparente i na makedonskom jeziku, na kojima je pisalo “Vladavina prava”, “Presuda po diktatu”, “Nezavisno sudstvo sa plaćenim sudijama”, “Izmišljeni dokazi”, “Poštujte činjenice”.

U petak, kao i pre 7 dana, protesti su bili mirni, a pre dve nedelje demonstranti su bacali kamenje ka Osnovnom sudu. Zatim su krenuli ka makedonskoj vladi ali na pola puta ih je policija sprečila.

Tu je bilo povređeno 30-ak policajaca jer je na njih bacano kamenje, a oni su odgovorili suzavcem i vodenim topovima. Bilo je povređeno i desetak građana, a pritvoreno je vise od 30 demonstranata. Neki od uhapšenih će biti izvedeni pred sud u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG