Dostupni linkovi

Novi propisi Kine za zaštitu kompanija od inostranih zakona i sankcija


Novi propisi za zaštitu kineskih kompanija od stranih zakona i sankcija usvojeni su posle mera stranih vlada, posebno SAD, protiv različitih predzeća iz Kine.
Novi propisi za zaštitu kineskih kompanija od stranih zakona i sankcija usvojeni su posle mera stranih vlada, posebno SAD, protiv različitih predzeća iz Kine.

Kina je uvela nove propise za zaštitu svojih kompanija od stranih sankcija i zakona koje smatra "neopravdanima", uzvraćajući udarac zbog nedavnih američkih ograničenja kineskim preduzećima, ali i otežavajući položaj kompanijama uhvaćenim u ekonomskim sukobima Vašingtona i Pekinga, pišu svetski mediji.

Novi propisi su uvedeni manje od dve nedelje pre nego će novoizabrani predsednik Džo Bajden (Joe Biden) doći na čelo SAD, stavljajući ga pred dilemu šta da radi s merama administracije Donalda Trampa (Trump) prema Kini – da ih zadrži, ublaži ili preispita.

Novi propisi

Kinesko Ministarstvo trgovine objavilo je u subotu, 9. januara, nove propise za suprotstavljanje "neopravdanim" zakonima i ograničenjima koje su strane zemlje nametnule kineskim kompanijama i građanima, dok se pogoršavaju ekonomski odnosi Pekinga i Vašingtona, ukazuje Rojters (Reuters).

Novi propisi, kako navodi Rojters, usvojeni su posle mera stranih vlada, posebno SAD, protiv različitih kineskih kompanija.

Prema propisima o "neopravdanoj ekstrateritorijalnoj primeni stranih zakona" kineski državljanin ili organizacija koju strani zakoni ograničavaju da "obavlja normalne ekonomske, trgovinske i srodne aktivnosti s trećom državom ili njenim građanima", može to prijaviti Ministarstvu trgovine.

Ministarstvo će zatim proceniti slučaj zbog potencijalnog kršenja međunarodnog prava, uticaja na kineski suverenitet i nacionalnu bezbednost, kao i uticaja na kineske građane.

Kada građanin ili organizacija "pretrpi značajne gubitke" zbog nepoštovanja stranih zakona "relevantna vladina odeljenja mogu pružiti potrebnu podršku", prenosi Rojters. Kineska vlada bi kao odgovor takođe mogla da pokrene "neophodne kontramere".

Odgovor na Trampove sankcije

Novi propisi su osmišljeni kako bi Kina zaštitila svoje kompanije od "neopravdanih" sankcija, dok pokušava da se suprotstavi nizu kaznenih mera koje je poslednjih godina uveo Tramp, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Trampova administracija je više puta koristila pretnju sankcijama u pokušaju da Huaveju (Huawei) i drugim vodećim kineskim kompanijama uskrati pristup ključnim tehnologijama.

Takođe je pretila kaznama protiv banaka koje pružaju finansijske usluge određenim kineskim i hongkonškim zvaničnicima koje smatra odgovornim za suzbijanje građanskih sloboda i demokratskih aktivista na toj teritoriji, ukazuje britanski list. Šefica vlade Hongkonga Kari Lam u novembru se žalila da kod kuće ima "gomilu gotovine", jer joj lokalne banke ne dozvoljavaju da otvori račun kod njih.

Trampova administracija nedavno je naložila finansijskim institucijama i investitorima da prekinu veze s desetinama kineskih firmi za koje tvrdi da su blisko povezane s kineskom vojskom.

Njujorška berza, ukazuje Fajnenšl tajms, prošle nedelje je saopštila da nastavlja planove za uklanjanje tri najveće kineske telekomunikacione kompanije kako bi se povinovala tom nalogu.

Pritisak i na američke kompanije

Peking je uzvratio udarac zbog nedavnih američkih ograničenja za kineske kompanije, zabranom kineskim kompanijama i građanima da poštuju strane zakone i sankcije koje smatra "neopravdanima", piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Ti novi propisi omogućavaju kineskim kompanijama da pred kineskim sudovima tuže one koji se pridržavaju stranih zakona.

Iako u propisima nisu imenovani specifični strani zakoni ili sankcije, oni pojačavaju pritisak na američke i druge strane kompanije koje imaju prisustvo u Kini, ukazuje američki list, dodajući da ljudi iz strane poslovne zajednice u Kini kažu da će ih nova pravila verovatno primorati da biraju između američkih ili kineskih zakona.

Novi kineski propisi su takođe uvedeni dok se novoizabrani predsednik Džo Bajden priprema za preuzimanje funkcije, postavljajući mu pitanje da li da poništi akcije Trampove administracije usmerene na Kinu.

Poruka Bajdenu?

Iako kineski zvaničnici nisu pomenuli nijednu konkretnu zemlju, novi propisi bi potencijalno mogli da uvuku globalne kompanije usred ekonomske bitke Vašingtona i Pekinga, ocenjuje Njujork tajms (The New York Times) i ističe da bi takođe mogli biti poruka dolazećoj Bajdenovoj administraciji koja će morati da odluči da li da ograničenja Trampove ere prema kineskim preduzećima zadrži, popusti ili ih potpuno preispita.

Prema saopštenju kineskog Ministarstva trgovine, kineske kompanije koje pretrpe gubitke zato što je neka druga strana poštovala restrikcije ili sankcije koje Peking smatra "neopravdanima", mogu tražiti naknadu na kineskim sudovima, što će, ukazuje Njujork tajms, verovatno završiti pobedom kineske strane, pošto sudovi u Kini na kraju odgovaraju Komunističkoj partiji.

Ipak, nije jasno da li će globalne kompanije na kraju biti kažnjene u Kini zbog poštovanja sankcije SAD, ističe list. Prema novim propisima, kompanije od Ministarstva trgovine mogu tražiti izuzeće da bi se pridržavale američkih ograničenja. Propisi takođe nalažu osnivanje međuagencijskog tela da se utvrdi koji su strani zakoni obuhvaćeni.

Pored toga, veći deo uredbe je nejasan, što kineskoj vladi i kompanijama daje prostora za prilagođavanje. Ipak, pretnja bi mogla da podstakne velike američke kompanije koje posluju u Kini da izvrše pritisak na Bajdena da ublaži ograničenja kineskim preduzećima, ističe list, dodajući da Bajden zasad nije rekao da li namerava da nastavi Trampove kaznene mere, koje su doprinele najtoksičnijim odnosima Kine i SAD u poslednjih nekoliko decenija.

Novi propisi su uvedeni samo nekoliko dana pošto je državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) zapretio dodatnim sankcijama protiv umešanih u poslednja pritvaranja prodemokratskih aktivista u Hongkongu, dodaje Njujork tajms, navodeći da nije jasno ni u kojoj meri se novi propisi mogu primeniti na ograničenja u vezi s Hongkongom, kineskim gradom koji ima svoje zakone, ali gde Peking uspostavlja sve čvršću kontrolu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG