Dostupni linkovi

Novi premijer Australije Anthony Albanese položio zakletvu


Novi premijer Australije potpisuje zvanični dokument nakon polaganja zakletve, Kanbera, 23. maj 2022.

Novi australijski premijer Entoni Albaneze položio je zakletvu u ponedeljak, 23. maja, uoči odlaska na samit u Tokio na kojem će učestvovati i predsednik SAD Džo Bajden.

Bivši vođa opozicije levog centra koji naglašava da je njegova zemlja spremna da se angažuje u borbi protiv klimatskih promena, učestvovaće na samitu Kvada (SAD, Indija, Japan, Australija) u utorak u Tokiju.

Pored Bajdena na tom skupu učestvovaće i japanski premijer Fumio Kišida i indijski premijer Narendra Modi.

Novi premijer (59) položio je zakletvu na kratkoj ceremoniji.

Među članovima njegovog tima koji su preuzeli dužnost su ministarka spoljnih poslova Peni Vong, koja će se pridružiti Albanezeu na samitu u Tokiju, minstri za budžet Džim Čalmers i za finansije Kati Galager, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Albanezeova Laburistička partija levog centra pobedila je i smenila konzervativnu koaliciju njegovog prethodnika Skota Morisona na izborima održanim u subotu. Koalicija je bila na vlasti devet godina i za to vreme su se izmenila tri premijera.

Još nije završeno prebrojavanje glasova na kojem će se utvrditi da li će Albanezeova stranka imati većinu u parlamentu, podseća AP.

"Želim da vodim vladu koja ima isti osećaj optimizma i nade koja, mislim, definiše australijski narod", rekao je Albaneze u Sidneju pre nego je krenuo u glavni grad zemlje Kanberu, da položi zakletvu.

Albaneze koji sebe opisuje kao prvog kandidata za funkciju premijera koji nema anglo-keltsko ime, i Peni Vong, koja je rođena u Maleziji i prva je ministarka spoljnih poslova rođena van zemlje, položili su zakletvu pred generalnim guvernerom Dejvidom Harlijem.

Morisonova odluka da podnese ostavku na mestu premijera i prizna poraz još tokom prebrojavanja glasova omogućila je Harliju, koji predstavlja australijskog šefa države, britansku kraljicu Elizabetu Drugu, da imenuje njegovog naslednika bez konačnih rezultata i dokaza da Albaneze ima kontrolu nad većinom mesta u donjem domu parlamenta, javlja AP.

Zakletvu je takođe položio zamenik premijera Ričard Marles i biće na dužnosti premijera dok je Albaneze u Japanu.

Laburistička stranka zasad sigurno ima 75 mesta od ukupno 151 mesta u parlamentu, što je jedno manje od potrebne većine.

Konzervativna koalicija je na putu da osvoji 58 mesta, nesvrstani poslanici 12, a šest poslaničkih mesta još je neizvesno, saopštila je australijska izborna komisija, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG