Dostupni linkovi

Novi predsednik obećao veliki preporod Kine


Si Đinping
Si Đinping
Novi predsednik Kine Si Đinping obećao je u nedelju u svom prvom govoru od zvaničnog imenovanja za šefa najmnogoljudnije zemlje na svetu da će novo vođstvo raditi na "velikom preporodu" kineske nacije.

Novi lideri su obećali da će im prioritet biti socijalna davanja i druge mere za uravnoteženiji prosperitet među različitim slojevima društva, zatim smanjenje politički osetljivog jaza između bogate elite i siromašne većine, kao i borba protiv korupcije, koja je razbesnela javnost.

Na svečanoj sednici Svekineskog narodnog kongresa u Pekingu kojom je završeno njeno ključno zasedanje, posvećeno izboru nove generacije lidera, Si je izjavio da Kina ne sme da zastane, ako želi da stvori bolji život za svojih preko milijardu i 300 miliona građana.

"Suočeni s moćnom strujom vremena i iskrenim očekivanjima naroda za boljim životu, ne smemo biti ni najmanje samozadovoljni, niti smemo sebi dozvoliti ni najmanji nemar kada radimo", kazao je Si i dodao:

"Moramo bez prekida da realizujemo, štitimo i razvijamo najvažnije interese naroda, da razvijamo celu zemlju i da učinimo da plodovi razvoja uključe sve ljude na što pravičniji način".

Lider vladajuće Komunističke partije se u svom obraćanju obrušio na korupciju.

"Snažno se suprotstavljamo formalizmu, birokratizmu, čvrsto se suprotstavljamo hedonizmu, ekstravaganciji i nastavljamo odlučnu borbu kako bismo eliminisali korupciju", istakao je Si.

Novi premijer Li Kećijang obećao je tokom obraćanja novinarima u nedelju da će ubrzati ekonomske reforme i zadržati Kinu na putu ekonomskog rasta. On je takođe rekao da njegova administracija planira da smanji broj zaposlenih u vladinim institucijama i da sreže troškove zvaničnika.

Li je takođe rekao da će njegova vlada ostati privržena snažnim odnosima sa SAD i da trgovina i investicije između dve zemlje imaju jaku perspektivu.

Novi lideri Kine "pridaju veliki značaj" odnosima sa SAD i radiće zajedno sa administracijom predsednika SAD Baraka Obame kako bi se odnosi dve zemlje unapredili, rekao je Li.

Sednica Svekineskog narodnog kongresa je počela pre 13 dana završena je u nedelju, a u subotu je skupština prihvatila novo rukovodstvo.
XS
SM
MD
LG