Dostupni linkovi

Novi Pazar: Ulice za Srđana Aleksića, Đinđića i nastradale u helikopterskoj nesreći


Prvomajska ulica u Novom Pazaru
Prvomajska ulica u Novom Pazaru

Više ulica i plato u centru Novog Pazara uskoro bi trebalo da dobiju nove nazive, jer većina aktera čija je saglasnost potrebna za promenu njihovih imena ima stav da ona nerealno odslikavaju istorijska zbivanja na ovim prostorima.

Naime, u ovom gradu sa oko 80 odsto Bošnjaka, tek 1,2 odsto ulica nosi imena vezana za bošnjačku istoriju.

Komisija za promenu i davanje imena ulica završila je svoj deo posla i uputila ga na dalje razmatranje drugim institucijama.

Prema zakonskoj proceduri, novi nazivi ulica i trgova osim Skupštine grada moraće da dobiju i saglasnost Bošnjačkog nacionalnog veća, ali i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao krovne ustanove.

Predsednik ove Komisije Muamer Bačevac kaže da će narednih dana kontaktirati predsednika BNV Sulejmana Ugljanina i predočiti mu interes Bošnjaka da neke ulice i sokake u ovom gradu nazovu po bitnim ličnostima iz nacionalne istorije.

Muamer Bačevac
Muamer Bačevac

“Neke ulice se pogrešno zovu iz neznanja prošlih, komunističkih vlasti koje su potpuno preimenovali neke ljude. Ovo jeste spora i kompleksna procedura, a neohodno je i da lokalna samouprava i BNV, u komunikaciji sa resornim ministarstvom, osnuju Savet za međunacionalnu saradnju. Ovaj Savet će voditi računa da ličnosti čija će imena nositi ulice budu adekvatne i da ne budu kamen spoticanja u budućim međunacionalnim odnosima u Sandžaku”, rekao je Bačevac.

U BNV kažu za RSE da će podržati sve predloge od opšte vrednosti koje dobiju od ove Komisije.

Potpredsednica veća zadužena za službenu upotrebu jezika i pisma Vasvija Gusinac tvrdi da mnoge ulice u ovom gradu uopšte nemaju imena i da je dobro što je ovaj proces pokrenut.

“Veoma je loše za državu, ali i sam Novi Pazar, da 1,2 odsto ulica u ovom gradu nosi imena vezana za bošnjačku istoriju. To treba ispraviti zbog nas Bošnjaka, lokalne samouprave, ali i države koja je dužna da nam omogući uživanje svih prava koja nam je pružila“, rekla je Gusinac.

Prema dostupnim podacima od oko 250 ulica u ovom gradu 31 odsto nosi imena geografskih pojmova, oko 39 odsto imena boraca ili narodnooslobodilačkih praznika, dok su oko devet odsto imena umetnika i naučnika.

Osim toga, tradicionalni nazivi čine 10 odsto ulica, dok oko devet odsto ulica nosi imena iz srednjovekovne srpske istorije, a 1,2 odsto su imena vezana za bošnjačku istoriju.

Novopazarci sa kojima smo razgovarali smatraju da ovu nepravdu prema Bošnjacima treba ispraviti, ali da treba voditi računa o odabiru ličnosti, jer je ovo veoma osetljivo pitanje.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00
Direktan link

Kada ceo proces bude završen, između ostalih, ulice će dobiti tragično nastradali zdravstveni radnici u helikopterskoj nesreći sredinom marta ove godine Dževad Ljajić i Miroslav Veselinović, ali i nekadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić.

Plato “Kod pečurke” u centru Novog Pazara zvaće se po Srđanu Aleksiću, Srbinu iz Trebinja koga su vojnici Vojske Republike Srpske ubili, jer je branio svog sugrađanina Bošnjaka.

XS
SM
MD
LG