Dostupni linkovi

Pretučeni imam u bolnici, čeka se izveštaj policije


Novi Pazar
Novi Pazar

Dok se imam Bor džamije u Novom Pazaru Nezir Salihović, na jugozapadu Srbije, oporavlja u bolnici nakon što su ga pretukle nepoznate osobe, policija ne izlazi sa nalazom uviđaja koji je sproveden na mestu događaja.

Imam Salihović, koji pripada Rijasetu Islamske zajednice Srbije, pretučen je u subotu veče, nedaleko od ovog verskog objekta, a njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

Njega je nekoliko nepoznatih osoba presrelo na ulici dok se vraćao kući sa večernje molitve (jacije namaza) i pretuklo palicama.

Imam se oporavlja u novopazarskoj Opštoj bolnici, a portparolka te zdravstvene ustanove Suada Gicić Skenderi rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je njegovo zdravstveno stanje stabilno i da nije životno ugrožen.

U Srbiji od 2007. godine postoje dve islamske zajednice, Islamska zajednica u Srbiji i Islamska zajednica Srbije, na čelu prve je muftija Mevlud ef. Dudić, dok drugom rukovodi reis-ul-ulema Sead ef. Nasufović.

Napad na Salihovića osudili su Rijaset Islamske zajednice Srbije i Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, koji su pozvali nadležne organe da što pre otkriju i procesuiraju počinioce i nalogodavce.

Predsednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, koja deluje u okviru Islamske zajednice Srbije, Hasib Suljović rekao je da ne zna ko su nalogodavci i počinioci ovog "kukavičkog čina", ali da su mu poznati kreatori atmosfere pritisaka, ucena i pretnji kojima je Salihović bio izložen prethodnih meseci.

Suljović je kao kreatore te atmosfere naveo reis-ul-ulemu Seada Nasufovića i Fuada Baćićanina, funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

"Salihović nije prihvatao njihove pretnje i ucene kako bi pogazio slobodno izraženu volju vernika na izborima u Islamske zajednice Sandžaka i uključio se u paralelne izbore koje na teritoriji Novog Pazara sprovode Nasufović i Baćićanin", istakao je Suljović.

Islamska zajednica Srbije, Novi Pazar
Islamska zajednica Srbije, Novi Pazar

Hasib Suljović nije želeo da detaljnije govori o ulozi Nasufovića i Baćićanina, ali je kazao da je delovanje Seada ef. Nasufovića u Islamskoj zajednici štetno i da vodi daljim podelama, a da Baćićanin na terenu, među vernicima, sprovodi njegovu politiku.

Međutim, reis-ul-ulema Nasufović tvrdi da je muftija Suljović ovom izjavom da su on i Fuad Baćićanin kreirali atmosferu u kojoj je napadnut imam Nezir Salihović, prizivao "nemire i krv u Sandžaku".

Efendija Nasufović je Suljovića pozvao da se javno distancira od svih, kako je rekao, "dušmana koji ga zloupotrebljavaju i koji preko njega žele da prave nove podele i nemire u Sandžaku".

Dodao je da se Suljović mora javno izviniti i tražiti oprost od svih imama i naroda, a naročito od pretučenog Nezira Salihovića.

Sead ef. Nasufović je u saopštenju za javnost istakao da "Suljović poslednjih godinu dana deluje kao produžena ruka Muamera Zukorlića, bivšeg muftije a sada narodnog poslanika Stranke pravde i pomirenja (SPP) i predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, kojom se želi uništiti Rijaset Islamske zajednice Srbije i destabilizovati mir u Sandžaku".

"Suljoviću nudim poslednju šansu. Mora se javno distancirati od svih dušmana koji ga zloupotrebljavaju i koji preko njega žele praviti nove podele i nemire u Sandžaku. Mora se javno izviniti i halal (oprost) tražiti od naših imama i naroda, a naročito od Nezira Salihovića", naveo je Nasufović u saopštenju dostavljenom medijima.

I Baćićanin navode Suljovića ocenjuje apsolutno neistinitim.

"Ne znam koji su motivi zbog kojih iznosi takve optužbe. Ukoliko ima neka saznanja o napadu na Salihovića, kojeg znam godinama, neka obavesti i pomogne istražnim organima. Na ovaj način samo pomaže skrivanju i zaštiti stvarnih počinilaca tog gnusnog čina", rekao je Fuad Baćićanin.

Programski koordinator nevladine organizacije Urban in Sead Biberović apelovao je na sve koji mogu da utiču na to da spreče političku zloupotrebu ovakvih slučajeva.

"Da bismo to uspeli, pre svega je odgovornost na nadležnim organima, sudstvu i policiji, koji brzo i efikasno moraju da rešavaju ovaj slučaj i da nas o tome obaveštavaju. Na taj način će biti sprečene razne manipulacije i lov u mutnom sa bilo koje strane", kazao je Biberović za RSE.

Sead Biberović strahuje da će ovaj slučaj izazvati nove tenzije i veliko nezadovoljstvo građana, ali da veruje da je vreme većih sukoba prošlo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG