Dostupni linkovi

Novi Pazar: Svaka kuća, mala riznica antikviteta


Izloženi predmeti
Izloženi predmeti

Domovi mnogih Novopazaraca predstavljaju muzeje u malom, jer sadrže razne vredne antikvitete, koji se prenose sa kolena na koleno.

To su uglavnom stara nošnja, posuđe, knjige, gramofoni i slični premeti, od kojih će dobar deo biti izložen u novopazarskom muzeju “Ras“ narednih nedelju dana.

Jedan od najvrednijih antikviteta u ovom kraju je, prema proceni stručnjaka, mač serdara, vojnog zapovednika u vreme Osmanskog carstva, Šemsudina Gicića, star skoro dva veka.

Izloženi predmet
Izloženi predmet

Njegov praunuk Galib Gicić kaže da porodica sa velikom pažnjom čuva ovaj mač, jer je to za njih velika dragocenost koja dosta govori o položaju Bošnjaka u vreme Turaka.

“Ovo je jedan od retkih predmeta koje je porodica sačuvala, jer nakon odlaska Turaka ovakve stvari nisu smele da se drže u kućama, tako da nemamo sačuvanu njegovu svečanu vojnu opremu, opasač i oružje. Iako star skoro dva veka, na maču se još uvek jasno vidi pečat sultana Abdulhamida.

Još kao dečak slušao sam puno priča o padedi. Kažu da je bio visok stasit čovek, da je titulu zaradio časno, kao i da je postavljen od sultana. Njegova supruga, moja pranana, bila je Turkinja, koja je iz Anadolije došla sa porodicom, jer je njen otac bio vojni lekar u Smederevu. Izrodili su puno dece”, priča Galib.

On kaže da mnoge porodice u Novom Pazaru poseduju ovako vredne predmete, kao i da većina sa kolena na koleno prenosi i neke interesantne legende i priče.

Izloženi predmeti
Izloženi predmeti

“Izdvojio bih jednu priču o mom pretku, sa mamime strane, Osmanu Imamoviću, koji je direktno od sultana bio postavljen za upravitelja. Izgubio je glavu u boju, a legenda kaže da je nastavio da se bori obezglavljen i da je pao tek kada je neko rekao: Vidi čoveka bez glave, kako se bori. Turbe mu je podignuto u Varoš mahali u Novom Pazaru, baš na mestu gde je ispustio dušu“, dodaje Galib.

Ovaj mač, ali i dva Kur’ana, od kojih je jedan star oko 400, a drugi oko 150 godina, kao i brojne fotoaparate, gramofone i odevne predmete Novopazarci mogu da vide narednih nedelju dana u muzeju “Ras”, na izložbi u okviru festivala “Filter“.

Menadžerka ove izložbe, istoričar umetnosti i arheolog, Jasmina Fortić kaže da posetioci mogu da vide uglavnom predmete iz Osmanskog perioda, ali da Novopazarci poseduju i starije predmete.

“Novi Pazar je poznat kao kraj sa bogatom kulturnom baštinom, a u domovima mnogih Novopazaraca se tradicionalno prenose neke vredne stvari. Na ovoj izložbi imamo dosta červi, pačaluka, dimija, sehana, starog posuđa, raznih fotoaparata, a kuriozitet izložbe je sablja stara skoro dva veka. Znam da naši sugrađani imaju još starijih predmeta od ovih, jer često donose kod nas u muzej neke starine da mi procenimo o čemu se radi, iz kog perioda potiče i uopšte ima li neku vrednost“, rekla je Fortićeva.

Izloženi predmeti
Izloženi predmeti

U okviru festivala “Filter“ osim ove, u toku su izložbe novopazarskih slikara, fotografa, arhitekata i modnih dizajnera, na nekoliko različitih lokacija u gradu.

Pored izložbi, u okviru festivala biće organizovane i javna rasprava o kulturi i obrazovanju, kao i tribina o najčitanijim knjigama novopazarske biblioteke, ali nastupi Ramba Amadeusa, domaćeg sastava “Gospođo, bate!“ i benda ZAA iz Kruševca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG