Dostupni linkovi

Porast broja zaraženih u Novom Pazaru bio dve nedelje nakon izbora


Novi Pazar, 14. juli
Novi Pazar, 14. juli

"Najveći broj inficiranih korona virusom u Novom Pazaru tokom "drugog pika prvog talasa", zabeležen je dve nedelje nakon izbora odnosno 4. jula, kada je bilo preko 120 novoinficiranih," izjavio je danas direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić, prenosi Beta.

Izbori su u Srbiji održani 21. juna.

Spahić je na konferenciji za novinare predstavio grafikon sa kretanjem broja obolelih od bolesti COVID-19 u Novom Pazaru od početka epidemije rekavši da su u prvom talasu, koji je trajao 41 dan, zaražene 153 osobe, odnosno prosečno četiri dnevno.

"Nakon toga smo imali period naglog skoka, što je trajalo 24 dana i tada je 660 osoba inficirano, što je prosečno 27 dnevno. Pik je bio 4. jula, kada smo u jednom danu imali preko 100 novoinficiranih", rekao je Spahić.

Na grafikonu se vidi da je broj obolelih iz dana u dan počeo da raste 9. juna, a da je nakon 4. jula naglo opao.

"U poslednjih 14 dana imamo 93 novootkrivena slučaja što nam govori da dolazi do blagog pada i stabilizacije epidemiološke situacije. Ipak, sledeće nedelje očekujemo određena kolebanja jer još uvek ima kliconoša", dodao je Spahić.

Prema njegovim rečima, "iz dana u dan raste broj osoba kod kojih su otkrivena antitela", ali da je još nepoznato koliko dugo se ona zadržavaju u organizmu i štite ga.

Spahić je naveo da ima dovoljno PCR testova i da se dnevno na analizu šalje 180 briseva.

XS
SM
MD
LG