Dostupni linkovi

Novi napadi na islamske ekstremiste u Iraku


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Avioni Sjedinjenih država izvela su još četiri vazdušna napada na militante Islamske države na severu Iraka. Centralna komanda SAD-a saopštila je da su u poslednjim napadima uništena dva oklopna transportera i kamion sa koga je pucano na pripadnike manjinske jazidske u blizini grada Sinjara.

Barak Obama
Barak Obama

Radi se o trećem ciklusu napada na pripadnike sunitskih ekstremista iz Islamske države od kada je američki predsednik Barak Obama prošlog četvrtka odobrio takve akcije. Prethodni su izvedeni zbog pretnji kurdskom gradu Abrilu.

Pentagon je saopštio i da su vojni avioni izbacivali pakete hrane i vode za hiljade civila koji su izbegli u planine pošto su snage Islamske države zauzele Sinjar prošle nedelje.

U međuvremenu Velika Britanija je izbeglicama počela da doprema hranu i vodu u regionu grada Sindžara, čemu bi uskoro trebalo da se pridruži i Francuska.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus stigao je u prestonicu Iraka Bagdad na razgovore sa tamošnjim zvaničnicima o tome kako se suprtostaviti pokretu Islamska država čije snage napreduju u severnom Iraku.

Posle razgovora sa potpredsednikom iračke vlade Huseinom al Šaharistijem Fabijus založio se za formiranje što reprezentativnije iračke vlade, ističući da je to od ključne važnosti u borbi protiv džihadista.

“U ovo vreme, Iraku je posebno potrebna što šire zasnovana vlada sloge, jer svi Iračani treba da osete da su predstavljeni, kako bi se borili zajedno protiv terorizma”, rekao je Fabijus.

Fabijus je u gradu Arbilu predao humanitarnu pomoć izbeglima pred snagama Islamske države i razgovarao sa predsednikom iračkih kurda Masudom Barzanijem. Fabijus je poručio da Francuska neće slediti SAD u sprovođenju vojnih akcija u Iraku.

"Amerikanci su intervenisali na koristan način, ali su naglasili - i u tome su u pravu - da nemaju nameru da pošalju svoje kopnene trupe. Što se Francuske tiče, naša podrška je trenutno humanitarna... Francuska trenutno ne planira da vojno interveniše." izjavio je Fabijus na zajedničkoj pres konferenciji sa Barzanijem, koju je prenosila iračka televizija, javlja AFP.

S druge strane Barzani je od međunarodne zajednice zatražio da kurdima na severu Iraka dostavi oružje kurdima kako bi im pomogli u borbi sa militantima iz Islamske države.

Mi se ne borimo protiv terorističke organizacije već protiv terorističke države”, rekao je Barzani, prenosi Rojters.

Prema navodima iračkih zvaničnika ekstremisti Islamske države ubili su najmanje 500 pripadnika verske zajednice jazida u ofanzivi na severu Iraka. Najmanje 20.000 raseljenih civila sa tog područja uspelo je da pobegne sa planine Sindžar, gde su bili pod opsadom.

Jedan zvaničnik iz autonomne kurdske vlade u Iraku rekao je na graničnom prelazu Fiškabur da je 30.000 raseljenih civila koji su pobegli sa planine Sindžar ušlo u Siriju, a zatim se vratilo u Irak, uz pratnju kurdskih snaga, preneo je AFP.

Prethodno je u subotu američki predsednik Barak Obama rekao da će se se vazdušni udari na položaje Islamske države nastaviti kako bi se zaštitile snage SAD i izbeglice na severu Iraka.

"Ne mislim da ćemo ovaj problem rešiti za nekoliko nedelja. To će trajati neko vreme. Da bi iračke snage bezbednosti bile sposobne da izvedu ofanzivu i efikasno rade uz podršku stanovništva u sunitskih područja moraju se modernizovati i imati jasnu strategiju. To će sve zavisiti od vlade i poverenja vojske i naroda u nju. ", rekao je Obama.

Obama je ponovio poziv na pomirenje između iračkih zajednica tako da „svi imaju priliku za bolju budućnost.“

"Nastojimo da pomognemo muškarcima, ženama i deci zarobljenim na planini Sinjar. Do sada smo im nekoliko puta dopremali hiljade obroka i galone vode tim očajnim ljudima.“, kaže američki predsednik.

Portparol UNICEF-a za Irak Karim Elkorani izjavio je da je do sada u tom regionu od dehidratacije umrlo 56.-toro dece, dok britanski zvaničnici procenjuju da se na tom području nalazi 150 000 ljudi.

Papa Franja je tokom svog nedeljnog obraćanja vernicima u Vatikanu pozvao međunarodnu zajednicu da pronađe političko rešenje kako bi se zaustavili zločini nad pripadnicima hrišćanske i drugih manjina u Iraku.

U oštro intoniranoj poruci poglavar Rimokatoličke crkve je naveo da vesti iz Iraka izazivaju nevericu, preneo je AP.

"Više hiljada ljudi, uključujući hrišćane, brutalno su proterani iz svojih kuća, deca su umrla od žeđi tokom bekstva a žene otete.", rekao je papa.

Papin izaslanik Fernando Filoni, vatikanski ambasador u Bagdadu tokom iračkog rata, otputovaće u ponedeljak u tu zemlju da iskaže solidarnost sa hrišćanima, ugroženim ofanzivom islamskih ekstremista grupe Islamska država.

XS
SM
MD
LG