Dostupni linkovi

Novi napad na LGBT aktiviste u Srbiji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Novi napad na LGBT aktiviste u Srbiji. Predsednik Gej lezbejskog info centra Predraga Azdejkovića napadnut je u gradskom prevozu u Beogradu, kada su dvojica mladića fizički i verbalno nasrnuli na njega. Organizacioni odbor skupa Ponos trans* osoba zatražio je od nadležnih da hitno pronađu i procesuiraju napadače, a napad je osudila i poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Imali su problem sa mojom seksualnom orijentacijom i aktivizmom, te su dobacili da ‘peder gradom neće šetati’, pokušali su da me šutnu, ali su bili izgurani iz autobusa. U principu nije to bio neki opasan napad, ali je u svakom slučaju neprijatno”, kaže Azdejković za RSE.

Ovo je samo jedan u nizu napada na LGBT osobe u Srbiji, a Azdejković navodi da su oni učestaliji uoči održavanja Parade ponosa, koja je najavljena za 20. septembar.

Šest nedelja oko Parade je otvorena sezona na one koji mogu da zaliče na gejeve i lezbejke, tako da je bilo nekih napada prethodnih nedelja koji su svi prijavljeni policiji i mi se nadamo da će policija raditi svoj posao, uspeti da pronađe delikvente i da oni neće biti kažnjeni uslovnim kaznama, nego malo oštrijim, jer postoji ta tendencija da je tužilaštvo veoma blagonaklono prema nasilnicima”, navodi Azdejković.

Organizacioni odbor skupa Ponos trans* osoba zatražio je od nadležnih da hitno pronađu i procesuiraju napadače na Predraga Azdejkovića, koji je i član Organizacionog odbora.

“Sigurnosna kamera zabeležila je napad koji se dogodio u četvrtak, u autobusu na liniji 17, u blizini Centra 'Sava', kada su dvojica mladića verbalno i fizički narsnula na Azdejkovića, te verujemo da će brzom i efikasnom akcijom policije počinici biti privedeni pravdi”, navodi se u saopštenju.

Hitnu reakciju od nadležnih institucija zatražila je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. U saopštenju se navodi se da je “obaveza policije i nadležnih da štite sve građane bez obzira na njihovu seksualnu orjentaciju ili bilo koje drugo lično svojstvo”.

XS
SM
MD
LG