Dostupni linkovi

Novi list pred rješavanjem problema?


Novi list, sjedište u Rijeci
Riječki dnevnik „Novi list“ jedna je preostalih oaza profesionalizma u hrvatskom medijskom prostoru. Međutim, njegov vlasnik Albert Faggian svojim financijskim makinacijama dovodi u pitanje egzistenciju ovih novina. Sindikati su ga prijavili, i policija je temeljem njihove prijave protiv Faggiana podnijela kaznenu prijavu.

Institucije rade svoj posao – tako je lapidarno povjerenik Sindikata novinara Hrvatske u riječkom „Novom listu“ Marinko Glavan komentirao za Radio Slobodna Evropa vijest da je policija Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci kazneno prijavila predsjednika uprave „Novog lista“ Gordana Kneževića te većinskog vlasnika i člana uprave Alberta Faggiana, zbog sumnje u kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Njih se tereti da su aneksom ugovora između „Novog lista“, gdje je Faggian većinski vlasnik, i „Zadarskog lista“, gdje je Faggian također vlasnik, sklopljenim prošlog proljeća oštetili „Novi list“ za oko 819.000 kuna (110.000 eura).

„Institucije rade svoj posao. To znači da su naše sumnje za sada donekle potvrđene. Naravno, sve to skupa još treba proći cijelu proceduru i tu se unaprijed nema što reći.“

Sindikat i zaposlenici neće stati na ovoj prvoj prijavi, koja je bila povod za policijsku istragu koja je dovela do kaznene prijave Državnom odvjetništvu, a Glavan najavljuje da će policiji dostaviti i sva druga saznanja o kriminalu u „Novom listu“ i drugim Faggianovim poduzećima. Faggian traži i pokretanje predstečajne nagodbe za „Novi list“, jer je on u problemima kao jamac za kredite koje su digla dva druga Faggianova poduzeća – „Glas Istre – novine“ i „Glas istre – trgovina“. Za takvo rješenje nema osnove, tvrdi Glavan.

„To što on zbog svojih makinacija između svojih povezanih društava radi to što radi, to je druga stvar, ali razloga da 'Novi list' ide u predstečajnu nagodbu – nema.“

Albert Faggian bio je većinski vlasnik pulskog dnevnika „Glasa Istre“, i kada je „Novi list“ pred četiri godine došao u ozbiljne probleme zbog makinacija svog bivšeg vlasnika Roberta Ježića, poznatog sa suđenja Ivi Sanaderu, on je uz pomoć bankovnih kredita preuzeo i riječki dnevnik. Ti krediti nisu vraćeni banci, pa je o sudbini „Novog lista“ danas sa predstavnicima Zagrebačke banke razgovarao predsjednik uprave Gordan Knežević, i vijesti su dobre.

„Dobili smo jamstva da će u programu predstečaja Zagrebačka banka biti otvorena za pretvaranje dijela svojih potraživanja – a ona je najveći vjerovnik 'Novog lista' - u vlasnički udio.“

Ana Raić Knežević
Ana Raić Knežević
A Faggian je pred četiri godine izgledao kao spasitelj. Sa svoj strane zaposleni u „Novom listu“ pristali su na smanjenje vrijednosti boda za 50 posto, smanjena je mreža dopisnika i suradnika, dosta ljudi uzelo je otpremnine i otišlo u prijevremenu mirovinu. Tako je novom vlasniku ušteđeno do sada otprilike 20 milijuna kuna (2,7 milijuna eura). Međutim, sav taj novac nekud je nestao, a novinari rade u sve stresnijim i tehnički sve lošijim uvjetima.

„Svi ovi problemi koji su se svalili na glavu nama novinarima u 'Novom listu' već su zapravo počeli ugrožavati i našu profesionalnost – ne u smislu da mi više ne radimo onako dobro kao što smo do sada radili, ali taj konstantni stres i ta neizvjesnost – što donosi sutra – je za sve nas jedan pritisak. Financijski problemi se odražavaju na našim uvjetima za rad – jučer smo ostali bez telefona! S obzirom da nisu plaćeni računi za mobitele, svi smo na neko vrijeme ostali bez mobitela, a dio redakcije nije mogao koristiti ni fiksne telefone“, kaže novinarka „Novog lista“ i potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva Ana Raić Knežević.

I sa održane godišnje skupštine Hrvatskog novinarskog društva, održane u petak, poslano je upozorenje zbog stanja u riječkom dnevniku. Novinari se nadaju i da će se naći neko zakonsko rješenje koje će spriječiti da baš svatko može kupiti neki medij, ali to je druga priča. Policija je zbog makinacija u „Novom listu“ podnijela prvu prijavu, a sindikalci vjeruju da će ih biti - još
XS
SM
MD
LG