Dostupni linkovi

Novi izraelski premijer Bennett obećao da će ujediniti zemlju


Naftali Bennett
Naftali Bennett

Novi izraelski premijer Naftali Bennett obećao je da će ujediniti zemlju opterećenu sa četiri izborna ciklusa u posljednje dvije godine i političkim zastojem.

Rekao je da će njegova vlada "raditi za dobrobit čitavog naroda" i da će prioriteti biti reforme sistema obrazovanja i zdravstva, kao i smanjenje birokratije.

Bennett, desno orijentisani nacionalista, uz pomoć koalicionih saveznika je postao premijer nakon što je u parlametnu dobio podršku 60 poslanika, dok je 59 bilo protiv njegovog imenovanja.

U Tel Avivu su hiljade ljudi izašle na ulice da pozdrave ovakav ishod glasanja, nakon četiri uzastopna izborna ciklusa koja nisu donijela ubjedljivog pobjednika u parlamentu.

Dosadašnji premjer Benjamin Netanyahu (71), koji odlazi sa funkcije nakon 12 godina, rekao je da će se vratiti ranije nego što se to očekuje i da će se kao opozicija njegova stranka boriti za obaranje nove vlade.

Netanyahu je poslije glasanja u parlamentu prišao Bennettu i pružio mu ruku.

"Ovo nije dan za tugovanje. U demokratiji se dešava promjena vlasti. Ovo je to.
Učinit ćemo sve što je potrebno da niko ne bi osjećao strah", rekao je Bennett, lider stranke Yamina, u svom prvom obraćanju nakon glasanja, prenio je BBC.

On je poručio onima koji namjeravaju slaviti promjenu vlasti da "ne plešu na boli drugih".

"Mi nismo neprijatelji, mi smo jedan narod", rekao je novi izraelski premijer.

Predstavnici Palestinaca saopštili su da je izbor novog premijera unutrašnja stvar Izraela. Portparol premijera Mahmouda Abbasa rekao je da oni žele palestinsku državu u granicama iz 1967. godine sa Jerusalemom kao glavnim gradom.

Američki predsjednik Joe Biden poslao je čestitku Bennettu i rekao da se raduje jačanju "bliskog i trajnog" bilateralnog odnosa.

XS
SM
MD
LG