Dostupni linkovi

Novi iPhone će imati najtanji ekran ikada napravljen


Ilustracija
Ilustracija
Novi iPhone će imati najtanji ekran ikada napravljen zahvaljujući LCD tehnologiji.

Nadolazeći popularni smartphone kompanije Apple će imati "in-cell tehnologiju", koju karakterišu senzori ugrađeni u ekran, a ne u drugi sloj na gornjoj strani ekrana, kao što je slučaj sada.

Rezultat svega bi bio iPhone tanji za pola milimetra, ali bi kvalitet slike bio znatno poboljšan.

Tanji ekran iPhonea bi Appleu bio i jače oružje u borbi sa samungom Galaxy S III, koji ima ekran sa organskim osvjetljenjem, kojem nije potrebno pozadinsko svjetlo, a tanji je od iPhoneovih ekrana.

Zvaničnici Samsunga smatraju da su upravo takvi ekrani jedan od ključnih faktora zbog kojih bi korisnici Appleov mobitel zamijenili Samsungovim.

"Debljina" iPhonea 4 iznosi 9,3 mm, a Galaxyja S III 8,6 mm.

Appleovi partneri, kompanije Sharp, Japan Display Inc. i LG Display prave stotine hiljada panela kojie će koristiti novi iPhone, vjerovatno njegova peta generacija.

Tanji ekran će učiniti uređaj atraktivnijim ali i omogućiti više prostora za nove komponente.

Prema Wall St. Journalu, proizvođači LCD ekrana se susreću sa velikim izazovima i velikim utroškom vremena pokušavajući pronaći pravi balans. Postoje spekulacije da će ekran novog iPhone biti veći od aktuelnog 3,5 inčnog ekrana, iako je preminuli direktor Applea Steve Jobs odbacivao takvu ideju.

Tanji ekran bi smanjio i težinu iPhonea, pa bi i to bilo jedno oružje za borbu sa Samsungom.

Bivša Appleov managerica Leslie Grandy je nedavno rekla da bi veći iPhone ili manji iPad mogli biti privlačni ljudima. Dodala je da je uređaj sa ekranom od sedam inča prevelik za džep ali da može stati u žensku torbu.
XS
SM
MD
LG