Dostupni linkovi

Novi duvanski kombinat: Oživljavanje industrije ili maska za bezakonje


Podgorica, ilustrativna fotografija

Nakon nekoliko neuspjelih tendera, Vlada je konačno uspjela da nađe investitora za pokretanje Novog duvanskog kombinata u čijim će temeljima zauvijek ostati zapisana propast starog Duvanskog kombinata koji je u međuvremenu otišao u stečaj.

Predstavnici Vlade, glavnog grada i arapske kompanije BMJ Industries su prije dva dana potpisali ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom.

Ulaskom u ovaj aranžman, investitor se obavezao da uloži ukupno 20 miliona eura: dva za obrtna sredstva i 18 za izgradnju novog objekta u roku od jedne godine. U međuvremenu će preuzeti upravljanje Novim duvanskim kombinatom u objektima starog, bankrotiranog Duvanskog kombinata Podgorica i reparirati postojeće mašine i opremu.

Investitor se obavezao da, nakon toga, angažuje najmanje 80 zaposlenih za potrebe proizvodnog procesa na postojećoj lokaciji do završetka izgradnje nove fabrike i da, kada počne da radi nova fabrika, primi još najmanje 55 radnika. Predviđeno je i da se i periodu nakon toga, zapošljava po 20 radnika godišnje.

„Problematika u vezi sa duvanskom industrijom je predmet parlamentarne istrage, a Anketnom odboru ću predložiti zaključak da se zaustave sve radnje u vezi sa tekućom privatizacijom, takozvanog, Novog duvanskog kombinata“, kaže predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović.

„Imajući u vidu aspekte ove prodaje, veoma netransparentnu proceduru i osnovne inpute koje imamo u vezi sa načinom kupovine, organizacijom eventualne proizvodnje u Novom duvanskom kojeg još nema, a ugovor služi da se priča o starom Duvanskom koji radi, a više nije u vlasništvu akcionara: države i zaposlenih, stavi ad acta, mislim da će bez obzira na ono što se neko iz Vlade dogovorio, sve ipak biti provjereno od strane nadležnih organa, bez obzira na ishod rada Anketnog odbora.“

Vlada je u NDKP-u imala 70 posto, a Glavni grad Podgorica 30 posto vlasništva, a sada će većinski vlasnik biti arapska kompanija.

Aranžman sa BMJ Industries je uslijedio nakon pet neuspjelih tendera za dokapitalizaciju NDKP-a, a pobjednička ponuda je, zapravo, bila i jedina.

Inače, BMJ Industries, prema medijskim informacijama, posjeduje fabriku za proizvodnju duvana kapaciteta 200 hiljada kartona mjesečno i raspolaže sa 20 brendova i 40 različitih vrsta cigareta.

„Novog investitora sada treba pustiti da radi“, kaže član skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista, Zoran Jelić.

„Mislim da je Ugovor sačinjen na zakonu zasnovanom i transparetnom načinu. Očito da nekima smeta rješavanje problema Duvanskog kombinata i to vidim kao sakupljanje političkih poena. Ukoliko neko smatra da je nešto urađeno mimo zakona, može to da procesuira kod nadležnih organa. Ali, smatram da je veoma važno da počne proces proizvodnje, da dio radnika zasnuje kvalitetan radni odnos i da budžet ostvaruje značajne prihode.“

Ozvaničenje aranžmana za Novi, istovremeno, za stari Duvanski kombinat Podgorica znači konačnu likvidaciju, a za njegove radnike uručivanje otkaza. Zaposleni koji nijesu na spisku radnika koji će biti angažovani u Novom duvanskom, trebalo bi da dobiju otpremnine u roku od 30 dana od dostavljanja kompletne dokumentacije Ministarstvu poljoprivrede.

U međuvremenu, predsjednica Novog sindikata DKP, Snežana Vidaković je javnosti prenijela zaključak zbora radnika da zaposleni neće uzeti radne knjižice i da neće izaći iz fabrike sve dok svim radnicima ne budu uručeni sporazumi sa visinom otpremnine i datumom njene isplate, a traže i pisane garancije da će radnici sa spiska biti radno angažovani.

Nezavisni opozicioni poslanik, Velizar Kaluđerović smatra da „ključni problem u vezi sa Novim predstavlja činjenica da on nastaje na „ruševini“ starog Duvanskog kombinata“.

„Neko u Crnoj Gori je odlučio da na nezakonit način, uništavanjem jednog stvara uslove za formiranje, navodno, novog duvanskog kombinata“, kaže Kaluđerović.

„Uništavanje i likvidacija starog Duvanskog kombinata traje od 2010. godine kroz prodaju njegove imovine u bescijenje, otimanjem njegove opreme koja je kao data Novom duvanskom kombinatu, a da do ovog trenutka taj novi kombinat imamo samo na papiru, prodatog nekom strateškom partneru. Kakav je kvalitet tog strateškog partnera, u ovom trenutku ne mogu da procjenjujem. S obzirom na tradiciju bezakonja u vezi sa proizvodnjom i plasmanom duvanskih proizvoda, bojim se da je nečiji cilj da ima potpunu kontrolu, da nastavi sa takvim bezakonjem. U švercu cigaretama su ogromni dobici za one koji su skloni da se time bave, a bojim se da u Crnoj Gori još uvijek u vlasti mogu naći pokroviteljstvo za takvo bezakonje.“

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG