Dostupni linkovi

Nova svjedočenja o naručenim batinanjima u Crnoj Gori


Brajuško Brajušković
Brajuško Brajušković
Afera „crne trojke“ , kako su nazvane grupe specijalne policije koje su navodno prebijale nepodobne crnogorske novinare i opozicionare, dobija na zamahu. Na površinu isplivavaju novi detalji i pojavljuju se nove ličnosti koji potvrđuju ili dovode u pitanje tvrdnje bivšeg policajca Brajuška Brajuškovića, koji je prvi javno progovorio o akcijama trojki:

„Moja priča nije završena, moja priča je načeta i moja priča će završiti tamo đe treba.“

Da je baš tako kako je na samom početku afere izjavio bivši pripadnik specijalne jedinice crnogorske policije Brajuško Brajušković, potvrđuju događaji koji su uslijedili. Nakon što je zakotrljao priču o „crnim trojkama“ specijalne policije koje su se navodno obračunavale sa novinarima i opozicionarima koji nijesu po volji vlasti, Brajušković je najprije saslušan u policiji, potom i u tužilaštvu a koje je odmah ispitalo osobe koje su potvrdile Brajuškovićeve navode da ih je on lično obavijestio da se spremaju napadi na njih.

U ponedjeljak je Brajuška Brajuškovića primio sam ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, koji je od policije i tužilaštva zatražio sveobuhvatnu istragu. Da su na potezu istražni državni organi u utorak je istakao šef Skupštine Ranko Krivokapić:

„Na sreću, primičemo se vremenu da institucije rade svoj posao do kraja. Mislim da su i do sada radile dobar dio posla ali došlo je vrijeme da to odrade do kraja. Naše je da im damo primjeren rok i da čekamo pravi rezultat.“

U međuvremenu, list „Dan“je objavio izjavu još jednog pripadnika specijalnih policijskih jedinica Gorana Perovića koji je navodno tom listu priznao je kako mu je bilo naređeno da prebije nekadašnjeg šefa Šešeljevih radikala u Crnoj Gori Duška Sekulića, kao i da je tokom kampanje za predsjedničke izbore 2008. od njega traženo da postavi uređaje za prisluškivanje u automobil opozicionog lidera Nebojše Medojevića.

Perović se, međutim naknadno oglasio kako je njegovu izjavu Dan istrgnuo iz konteksta I kako nije rekao da je ikada dobio naređenje da prebije Duška Sekulića. Perović je za RTCG saopštio da ga je upravo Brajuško Brajušković nagovarao da 2008. prisluškuje lidera Pokreta za promjene Nebojšu Medojevića.

Sa druge strane, sve češće se posljednjih dana u medijima oglašava bivši direktor Uprave policije i sadašnji savjetnik za bezbjednost predsjednika Vujanovića,Veselin Veljović, koga je Brajušković označio kao organizatora “crnih trojki”. Nakon što je zajedno sa direktorom Spuškog zatvora Miljanom Perovićem Brajuškovićeve tvrdnje nazvao monstruoznim podmetanjima, u najnovijoj izjavi Veljović je motive za pokretanje afere našao u višem cilju - zaustavljanja evropskih integracija Crne Gore.

“Mislim da je ova afera vrlo pokvareno i vrlo osmišljeno iskonstruisana i ona ima cilj da zaustavi Crnu Goru u procesu pregovora sa EU kao i obračun sa pojedinim ličnostima sa javne i političke scene u Crnoj Gori. To je sasvim jasno i vrijeme će pokazati da je to tako.”

Opozicija traži vanrednu sjednicu Odbora za bezbjednost

Na stranu svog bivšeg šefa Veljovića stala su i 82 sadašnja i bivša pripadnika Specijalne anti terorističke jedinice SAJ u periodu 1999-2001 godine. Potpisali su peticiju u kojoj od nadležnih organa traže da hitno počnu procesuiranje Brajuškovića i utvrđivanje njegove krivične odgovornosti za davanje lažnog iskaza. Sumnje u vjerodostojnost svjedočenja policijskog insajdera u utorak je u svom tekstu potkrijepio državni list “Pobjeda”, iznoseći podatke kako je Brajušković više puta sudski procesuiran zbog prekoračenja ovlašćenja. Brajuško Brajušković odgovorio je konstatacijom kako je na djelu žestoka kampanja njegovog kompromitovanja i kako je peticiju SAJ-ovaca organizovao lično Veljović. Ponovivši kako je zatražio policijsku zaštitu, poručio je da će se ako primijeti da je ugrožena bezbjednost njegove porodice, zavezati ispred američke ambasade i tu ostati sve dok ga ne zaštite.

Iako su nadležni državni organi počeli da istražuju aferu, opozicija i dalje insistira na održavanje vanredne sjednice odbora za bezbjednost i uskoro će, kako nam je najavio član tog odbora iz Demokratskog Fronta Andrija Mandić, formalizovati svoj zahtjev.

Andrija Mandić
Andrija Mandić
“Ne mislim da time mi preuzimamo nadležnost istražnih organa nego samo želimo da pospješimo državne organe da na valjan rade svoj posao za koji su plaćeni. Mi imamo negativna iskustva da su često ti državni organi bili više u funkciji prikrivanaj određenih slučajeva koje je organizovala vlast nego što su željeli da rade svoj posao.”

U međuvremenu, kako je za Radio Slobodna Evropa izjavio predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policija Jovan Poleksić, to Skupštinsko tijelo pratiće razvoj dogadjaja u vezi sa aferom:

“Moj utisak je da se radi o ozbiljnim optužbama protiv gospode Veljovića i Perovića. Uzimajući to u obzir neophodno je da nadležni organi preduzmu mjere radnje iz svoje nadležnosti i omoguće gospodinu Brajuškoviću da ispriča sve što zna, potkrijepi to koliko i ako je moguće drugim dokazima. Gospodin Brajušković se do sada nije obraćao Savjetu za građansku kontrolu rada policije. Ukoliko smatra da savjet može da doprinese da dođe do istine i pojedinačne odgovornosti u konkretnom slučaju mi mu stojimo na raspolaganju.”
XS
SM
MD
LG