Dostupni linkovi

Novi crnogorski propis o boravku turista unio konfuziju


Granica između Crne Gore i Srbije
I kada su mnogi turisti pomislili da je nakon ukidanja nepopularne ekološke takse neprijatnim iznenađenjima na crnogorskoj granici došao kraj, zatekao ih je novi propis prema kojem su obavezni da na izlasku iz zemlje policajcu pokažu potvrdu o prijavi boravka. Hotelijere i turiste niko nije obavijestio o novim pravilima, a ponavlja se i priča o lošem trenutku za pojedine odluke države budući da je ljetnja turistička sezona tek počela.

Uz to mnogima je sporno i što država na taj način kontroliše da li je turistima naplaćena boravišna taksa iako je to posao poreske službe, a ne policije.

Suština pravilnika koji je prije dva i po mjeseca donijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova je da se svaki turista koji boravi duže od sedam dana u Crnoj Gori mora prijaviti policiji u mjestu u kojem boravi.

I pored nesporne obaveze da kontrolišu strance prilikom ulaska i izlaska iz zemlje nadležni su izgleda ponovo zaboravili da je početak ljetnje turističke sezone i da turiste koji dođu u Crnu Goru treba lijepo dočekati i ispratiti kako bi ponovo došli.

Novi propisi međutim, izazivaju revolt turista, gužve i konfuziju na granici gdje im službenik zatraži potvrdu za koju im niko nije rekao da će im trebati prilikom izlaska iz zemlje

Za ekonomsku analitičarku u turizmu Silvanu Đurašević vrijeme donošenje i primjena pravilnika MUP je potpuno neodgovarajuće, budući da je počela ljetnja sezona. Đurašević kaže da se ponavlja i stara praksa da oni kojih se nova pravila najviše tiču – hotelijeri izdavaoci privatnog smještaja i turisti o tome uopšte nijesu obaviješteni.

"Mislim da ne samo građani nego i oni koji bi prosto trebalo da budu deo ovog sistema i provođenja jedne ovakve odluke, a to su i hotelijeri i izdavaoci u privatnom smeštaju i turističke agencije trebalo bi sa ovim da budu unapred upoznati, da se pripreme i da čitav sistem funkcioniše. Ne treba pričati o načinu i momentu uvođenja jedne ovakve obaveze kada ni Ministarstvo turizma nije bilo obavešteno o jednoj ovakvoj obavezi", kazala je Đurašević.

Nesposobnost države

Kontrola prelaska na granicama je zakonska obaveza, ali to što se traži potvrda o prijavi boravka može se tumačiti kao želja države da na nepropisan način kontroliše da li je turistima naplaćena boravišna taksa.
Budva tokom turističke sezone, foto: Savo Prelević
Budva tokom turističke sezone, foto: Savo Prelević

Za Silvanu Đurašević sasvim je u redu što država namjerava da uvede red u oblast kontrole ulaska i izlaska stranaca iz zemlje kroz prijavljivanje boravka, ali smatra da tu obavezu nikako ne bi smjela da prebaci na teret turista.

"Postoji zakonska obaveza prijavljivanja i odjavljivanja gosta od strane pružaoca usluga u nekim propisanim rokovima. Po tom pitanju turista nema obavezu. Postoji i nešto drugo, a to je plaćanje boravišne takse. Za sve u turizmu treba koordinacija. Ovdje se sa jedne strane radi o obavezi koju provodi policija, odnosno to je obaveza prijavljivanja i sa druge strane Poreska uprava u čijoj je nadležnosti boravišna taksa. I jedna i druga stvar ne bi trebalo da tangira gosta posebno u vrijeme kada se Crna Gora bori za svakog turistu", ističe ona.

Zamjenik predsjednika skupštinskog Odbora za turizam Slaven Radunović kaže da je država nemoćna da preko inspekcije kontroliše da li izdavaoci smještaja prijavljuju goste i plaćaju boravišnu taksu pa onda maltretira turiste na granici.

"Na žalost, moram da priznam da mi to najviše liči na priznanje države da nije sposobna da sprovede u djelo svoje odluke koje se odnose na regularni vid prijavljivanja i odjavljivanja gostiju, što je obaveza njihovih domaćina i onda taj svoj "bijes"iskaljuje na gostima koji inače u Crnu Goru ulaze i iz nje izlaze po veoma rigidnom načinu prelaska državne granice, koji tokom jula i avgusta malo omekša. Međutim, zbog ovih novih obaveza ta situacija se dodatno komplikuje i biće velikih gužvi na crnogorskim granicama", navodi Radunović.

Pravilinik MUP-a Crne Gore o prijavi i odjavi gostiju stupio je na snagu 1. aprila. Mediji u Crnoj Gori, ali i u Srbiji već su objavili da je ovih dana na crnogorskim granicama bilo određenih zadržavanja upravo zbog nejasnoća u vezi sa primjenom propisa.
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG