Dostupni linkovi

Novi aduti vojne industrije na sajmu u Beogradu


Vojna industrija Srbije, koja poslednjih godina beleži rast izvoza, predstavila je na Sajmu u Beogradu potencijal i nove adute kupcima od Afrike do Amerike. Iz srpskih fabrika u svet ide sve, od municije do aviona, zbog čega država namensku industriju u budućnosti vidi kao jedan od najvažnijih delova domaće privrede.

Oklopni transporter “Lazar2” i samohodna haubica “nora-B52”, koji se proizvode u novoj fabrici u Velikoj Plani, neki su od eksponata Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme za koje su na otvaranju predstavnici domaćih i stranih kompanija pokazali najveće interesovanje, dok su značajnu pažnju privukli i školski avion “lasta” i nova izviđačka bespilotna letelica “pegaz” koja tek treba da uđe u serijsku proizvodnju.

Pukovnik Goran Rajić, direktor beogradskog Vojno-tehničkog instituta, koji razvija naoružanje i tehniku, rekao je za RSE da je proizvodnja modernih sistema, kao što je “pegaz”, nova izvozna šansa Srbije.

“Ovo što sada na sajmu publika ima priliku da vidi je domaća bespilotna letelica srednjeg doleta. Njene osnovne karakteristike su da iz baze može da odleti 100 kilometara i da autonomno može da ostane u vazduhu do 12 sati. Ona je po kvalitetu i performansama apsolutno u ravni sa sličnim letelicama koje se proizvode u svetu. Očekujemo da će u naoružanju naše vojske biti sredinom 2015. godine, ali već sada imamo puno drugih država koje su zainteresovane za ovu letelicu”
, naveo je Rajić.

Cena “pegaza” za sada je tajna, ali se pretpostavlja da će biti dosta jeftiniji od onih koje proizvode vojne velesile i koje koštaju i desetine miliona evra. Iako proizvođači i prodavci nerado govore o detaljima i strukturi izvoza, zna se da je najskuplji i najtraženiji savremeni proizvod domaće namenske industrije artiljerijski sistem “nora”, koji se u svetu prodaje za oko milion evra po komadu, dok nešto manje novca donosi trenažni avion “lasta”, koji se izvozi u Irak, vredan oko 700.000 evra.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Ovi proizvodi najvredniji su pojedinačni artikli koji se izvoze iz Srbije i donose značajan profit zbog čega se domaća vojna industrija, koja je do nedavno najviše izvozila municiju, trudi da napravi i proda što savremeniju tehniku.

Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade Srbije, smatra da bi uz takve domete namenska industrija uskoro mogla da postane zamajac srpske privrede.

“Mi smo u odbrambenoj industriji u stanju da pratimo svetske trendove. Rekao bih da možemo da pokažemo svetu da nismo zaboravili ono u čemu smo nekada bili među najuspešnijima. Naša pamet i naši inženjeri su i dalje tu i mislim da u tom smislu postižemo najbolje i najveće rezultate.”

Veliki potencijal


Namenska industrija Srbije zapošljava 8.000 ljudi, indirektno još tri puta toliko, a od šest najvećih fabrika pet su proizvođači municije i komponenti. Vojno-tehnički institut razvio je protivoklopni sitem “bumbar”, nova terenska vozila i raketni sistem “alas”, kao i bespilotnu letelicu “vrabac” koji su takođe predstavljeni na sajmu “Partner 2013”.

Nenad Miloradović, pomoćnik generalnog direktora firme Jugoimport SDPR, državne kompanije koja je najveći domaći trgovac oružjem, izjavio je za RSE da raste izvoz na tradicionalna tržišta kao što su Bliski i Srednji istok, jugoistočna Azija, Afrika, Latinska Amerika i Sjedinjene Američke Države.

“Otprilike je 250 miliona dolara godišnji izvoz srpske odbrambene industrije, u kom Jugoimport ima najveći deo kolača. Teško je reći šta je najveći izvozni hit, šta se najviše traži i kupuje, pošto je potražnja po pitanju asortimana ogromna. Municija je uvek roba koja ide, jer se troši. Izvozimo i sisteme naoružanja i elektronske sisteme za opremanje helikoptera, artiljerijska dalekometna oruđa, borbena oklopna vozila, avione, transportere, lako naoružanje… Od nas kupuju jer smo jednostavniji za saradnju od nekih kapitalnih igrača na svetskom tržištu, brži smo i energičniji, po kvalitetu smo na zadovoljavajućem nivou i za taj nivo tehnologije koji nudimo naši su uslovi vrlo pristupačni”, ističe Miloradović.

Prvi kontigent borbenih oklopnih vozila tipa M-11 iz fabrike u Velikoj Plani nedavno je u okviru sistema "nora", kao komandno vozilo, prodat u južnu Aziju, potpisano je nekoliko ugovora o izvozu M-11 u verziji patrolnog vozila, dok su prva tri transportera “Lazar2” prodata Pakistanu. Pored municije i streljačkog naoružanja svih kalibara, koje kupuju i mnoge zemlje Evrope, na svetskom tržištu svoje mesto našla je i oprema za vojnike, od uniformi i čizama do pancira i šlemova.

Mile Dragić, jedan od najvećih domaćih proizvođača, rekao je za RSE da dobra roba svuda ima prolaz.

“Našu opremu slobodno možete da uporedite sa bilo kojom u svetu i videćete da ni po čemu ne zaostaje za onom koju koriste, na primer, specijalne jedinice izraelske ili američke vojske. Isporučivali smo je i međunarodnim jedinicama koje idu u svetska krizna žarišta, kao što su Avganistan ili Irak. Specijalne jedinice koje su u svetskom vrhu po kvalitetu i spremnosti kupuju našu opremu. Izvozili smo u SAD, Japan, Izrael je kupio naše šlemove… To jednostavno pokazuje da imamo proizvode svetskog kvaliteta.”

Samo “Zastava oružje” iz Kragujevca u SAD godišnje izveze pištolja i pušaka u vrednosti od 40 miliona dolara.

Rade Gromović, direktor ove fabrike koja postoji 160 godina, kaže za RSE da to najbolje govori o potencijalu domaće industrije.

“Pogledajte ovo što piše na našem sajamskom štandu – 160 godina tradicije. To je ključ. Da biste bili uspešni u nečemu morate da imate iskustvo i dobre i posvećene kadrove. Jednostavno, kupcu je najvažniji kvalitet i koliko ga plaća. To je osnov i merilo svega u ovom poslu, odnos cena-kvalitet.”

Ovogodišnji sajam naoružanja i vojne opreme u Beogradu okupio je 92 proizvodne i trgovinske firme, među kojima je 16 iz inostranstva, iz država koje predstavljaju velesile u odbrambenoj industriji kao što su SAD, Rusija, Francuska, Nemačka i Austrija. Državni zvaničnici na otvaranju sajma najavili su da će u razvoj domaće odbrambene industrije u naredne tri godine, uz državne garancije, biti uloženo 160 miliona evra.
XS
SM
MD
LG