Dostupni linkovi

Nove optužbe za silovanje na račun Stros-Kana


Bivši šef MMF-a Dominik Štraus-Kan sedi tokom njegovog saslušanja u Vrhovnom sudu u Njujorku, 19. maj 2011.
Francuska novinarka Tristan Banon formalno će danas podnijeti tužbu protiv bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominika Stros-Kana zbog navodnog pokušaja silovanja 2002. godine.

Ovo je uslijedilo nakon, za Kana pozitivnog obrta u njujorškom procesu, gdje je zbog sumnji u vjeodostojnost iskaza svijedoka, pušten da se brani sa slobode.

Advokati bivšeg direktora MMF Dominika Stros-Kana, optužbe francuske spisateljice Tristan Banon za navodni pokušaj silovanja ocijenili su ka "izmišljene", dodajući da ih im je Kan dao instrukcije da podnesu kontratužebu protiv nje, za klevetu.

Advokat Banonove, David Kubi, međutim rekao je da će se tužba 32-šnje spisateljice odnositi na incident iz 2003. kada je otišla na intervju sa Stros Kanom, tada ministrom finasija, u jednom stanu u Parizu

"Mogu vama potvrditi da sam dobio instrukcije od moje klijentkinje Tristin Banon i one su veoma jasne. One se odnose na formalno podizanje tužbe za pokušaj silovanja protiv gospodina Dominaka Stros-Kana. Činjenice nas varaćaju u 2003., i optužbe su veoma teške. I moramo reći da ako se ovaj slučaj ne okonča na sudu, ako se o njemu ne izajsni sudska porota, onda ćemo znati od čega se sastoji francuski pravosudni sistem", rekao je on.

Tristan Banon poslije navodnog pokušaja silovanja 2003. godine nije otišla u policiju, ali je o svemu govorila u jednoj televizijskoj emisiji 2007. godine, kada je ime bivšeg šefa MMF-a bilo maskirano zvučnim signalom.

Banon je rekla da je Stros-Kan rekao da će joj dati intervju samo ako ga ona bude držala za ruku, te da je kasnije morala da se fizički bori da bi ga odgurala.

U intervju za "L’Express" Banon je juče ispričala da je morala da se bori sa Stros-Kanom nakon što je stavio ruke na njen grudnjak i otkopčao joj džins u jednom pariskom stanu.

"Kada sam shvatila da me zaista želi silovati, počela sam ga udarti sa čizmama. Bila sam prestravljena", ispričala je Banan.

Stros-Kan najmanje verovatni kandidat

Njena majka An Mansur, političarka iz Stros-Kanove Socijalističke partije, kaže je da je u to vrijeme ubijedila svoju kćerku da ne podnosi tužbu. Majka sada kaže kako žali zbog toga.

Prema francuskom zakonu, pokušaj silovanja je djelo za koje je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora.

Stros-Kan je prošle sedmice, u kako su objavili mediji nevjerovatnom obrtu, pušten iz kućnog pritvora u Njujorku, gdje je optužen da je seksualno napastvovao sobaricu jednog lokalnog hotela 14. maja, što on demantuje.

Bivši šef MMF-a Dominik Štraus-Kan (levo) stoji sa svojim advokatom Ben Brafmanom na svom prvom saslušanju u Njujorku, Vrhovnom sudu u Njujorku, 06. jun 2011.
Prošle je sedmice sud u Njujorku zbog sumnji u vjerodostijnosti iskaza sobarice, za koju je istraga utvrdila da je nekoliko puta lagala, omogućio Stros-Kanu da izađe iz kućnog pritvora i brani se sa slobode, uz obavezu pojavljivanja na svako sudsko ročište.

Sud mu je istovremeno vratio položenu kauciju od šest miliona dolara.

Upravo nakon što je Stros-Kan uhapšen u Njojorku 14.maja, Banon je izašla u javnost sa pričom da je bivši francuski ministar finasija i donedavni čelnik MMF skoro deceniju ranije pokušao da je napastvuje.

Osim pomenutih Domink Stros-Kan je i prije par godina bio vinovnik afere u samom MMF , gdje ga je optužila jedna od saradnica, ali je sve okončano bez većeg publiciteta.

Ono što skandalu sa Stros Kanom daje dodatnu dimenziju je činjenica da je on uoči afere bio navjerovatniji i najrelevantniji protivnik francuskom predsjedniku Nikoli Sarkoziju, kao predstvnik socijalista na izborima iduće, 2012.godine.

Optužba i hapšenje u Njujorku te su šanse potpuno umanjile, da bi ih i pored prošlonedjeljnog obrta, nove optužbe Francuske spisateljice čini se, u potpunosti pokopale.

Portparol Socijalista Beno Hamon u ponedjeljak je, nakon što je Banon i formalno najavila tužbu, rekao da je ideja da Stros-Kan ipak bude predsjednički kandidat trenutno "najslabiji" od svih mogućih scenarija.
XS
SM
MD
LG