Dostupni linkovi

Nove optužbe na račun Prve banke


Prva banka, Podgorica
Prva banka, koju kontroliše Aco Đukanović, brat premijera Mila Đukanovića, koji je i sam akcionar ove banke sa oko 2 i po procenta je, uz učešće državnog Trezora i državnog preduzeća Regionalni vodovod, prema pisanju podgoričkog dnevnika Vijesti, fingirala otplatu prve rate od 44 miliona kredita koji je dobila od države.

U tekstu zasnovanom na informacijama dobijenih od neimenovanog izvora, kaže se da je, u periodu kada su problem sa likvidnošću imali i Prva banka i državna kasa, upravo iz državnog Trezora uplaćen milion eura na račun JP Regionalni vodovod u Prvoj banci, koji je banka odmah proslijedila Trezoru na ime otplate prve rate kredita, pa je ta "papirna" operacija, navodno, ponovljena još 10 puta u roku od svega pola sata.
Dnevnik"Vijesti" zaključuje da je "više nego jasno da je jedan te isti milion uplaćen 11 puta iz Trezora na račun Regionalnog vodovoda u Prvoj banci, koja je izvršila 11 uplata po milion eura Trezoru i tako fiktivno izmirila prvu ratu kredita".

Dnevnik zaključuje da je "više nego jasno da je jedan te isti milion uplaćen 11 puta iz Trezora na račun Regionalnog vodovoda u Prvoj banci, koja je izvršila 11 uplata po milion eura Trezoru i tako fiktivno izmirila prvu ratu kredita".

Do sada nema informacija o namjeri istražnih organa da provjere tačnost ovih navoda, a ni skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, uprkos dimenzijama objavljenih informacija i interesovanju javnosti, neće za sada, provjeravati njihovu vjerodostojnost iz proceduralnih razloga.

"Parlament radi do petka, kada počinje ljetnja pauza", rekao je za RSE predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović, koji kaže da je još prije nekoliko mjeseci imao informaciju o mogućoj vezi Regionalnog vodovoda sa otplatom državnog kredita Prve banke, ali da nije znao za detalje u vezi knjigovodstvene gimnastike.
Aleksandar Damjanović. Foto: Savo Prelević

"O tim detaljima naravno da nisam, jer to su stvari koje se rade u Vladi. Međutim, ako postoje neke indicije koje mogu biti potkrijepljene i konkretnim dokazima, prava je prilika da se o tome raspravlja kod razmatranja završnog računa Budžeta za prošlu godinu jer to je materija koja se tiče završnog računa i očekujem da kolege, eventualno u skladu sa svojim ciljevima pokrenu to pitanje. Nikakvog problema nema da se oko toga razgovara. Do sada na Odboru nije bilo tabu teme, pa neće ni u buduće,"
rekao je Damjanović.

U manjoj članici vladajuće koalicije bi podržali raspravu na ovu temu, ali zaključuju da je neizvodljivo zbog ljetnje pauze parlamenta.

"Proceduralno, sa tehničkog aspekta parlament radi do petka. Nijesam siguran da u proceduralnom smislu ta inicijativa, ko god da je podnio može da ugleda svijetlost dana u smislu rasprave na Odboru do petka. Potpuno smo otvoreni da sa drugim kolegama porazgovaramo i da vidimo kada je prikladno vrijeme, ukoliko postoji interesovanje dodatnog. Ne bismo samo na osnovu novinskih tekstova radili, ali svakako stojimo otvoreni da sa nekim zajedno i kroz podršku inicijativi nekih drugih političkih subjekata prosto i ovo pitanje, ako postoji interesovanje, razjasnimo,"
kaže poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević.

Ministarstvo finansija: Novac utrošen u skladu sa zakonom


Prva banka plijeni pažnju domaće javnosti zbog ocjena da predstavlja drastičan primjer konflikta interesa, zbog njene vlasničke strukture, koju dominantno čine premijer Milo Đukanović, članovi njegove porodice i bliski prijatelji i saradnici.

U tom kontekstu, ističe se slučaj dodjele 44 miliona eura državne pomoći ovoj banci, koja se zbog neracionalnog poslovanja, prije dvije godine našla u velikim teškoćama zbog nelikvidnosti. Državna pomoć je dodijeljena na osnovu Zakona o zaštiti bankarskog sistema u periodu krize, ali je činjenica da je Prva banka bila jedini korisnik.

Prva banka je novac vratila, ali je nedavno iz Centralne banke ukazano da je način vraćanja bio problematičan, a naknadno su se u javnosti pojavili i podaci o više državnih firmi i institucija koje su deponovale značajna sredstva u ovoj banci, koja je u parlamentu dovedena u vezu sa organizovanim kriminalom, zbog čega je menadžment predsjedniku Pokreta za promjene Nebojši Medojeviću zaprijetio tužbom.

Glavni izvršni direktor Prve banke Predrag Drecun je u utorak u izjavi radiju Antena M odbacio najnovije optužbe.
Predrag Drecun


"Smatram da je gubljenje vremena odgovarati nekoliko puta na takozvane optužbe i to istog sadržaja tako da zaista smatram da ne treba polemisati sa morem poluistina. Sve što je urađeno u postupku vraćanja kredita urađeno je u skladu sa zakonom. Na to nijesu imali primjedbe ni brojni revizori koji su bili u Prvoj banci u protekle dvije godine," kazao je Drecun.

Drecun je, prije nekoliko dana, kao izvor medijskih informacija o Prvoj banci, označio sam vrh Centralne banke. U ovoj instituciji u utorak nijesu imali komentar na vijest o fiktivnoj otplati kredita.

Miroslava Ivaniševića
, predsjednika Državne revizorske institucije, koja bi ovo pitanje trebalo da tretira kroz tekuću reviziju za 2009. godinu, u utorak nije bilo moguće kontaktirati, kao ni direktora javnog preduzeća Regionalni vodovod Zorana Bošnjaka.

U ime Ministarstva finansija, oglasila se portparolka Gordana Jovanović, koja je rekla da je "novac poreskih obveznika utrošen u skladu sa zakonom, da je plaćanje naloga Direkciji javnih radova za potrebe Regionalnog vodovoda, uobičajena transakcija, a da je način na koji je Prva banka koristila depozit, stvar njene poslovne politike".

Moglo bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Da li je crnogorski guverner izdao nacionalni interes?

Da li crnogorska Vlada želi monetarnu kontrolu
Eskalacija dugotrajnog sukoba crnogorske vlade i Centralne banke
XS
SM
MD
LG