Dostupni linkovi

Nove tehnologije u službi izbjeglica


Migranti u Srbiji, 2015.
Migranti u Srbiji, 2015.

Autori: Diana Munasipova i Pete Baumgartner (priredila: Milena Mitrović)

Volonteri i informatičari osmislili su programe koji bi trebalo da olakšaju izbjeglicama put kroz Evropu i tako pruže svoj doprinos ublažavanju najveće migrantske krize od Drugog svjetskog rata. Naime, u Evropu je od početka godine ušlo više od milion migranata i izbjeglica.

„Živimo u 2015 godini, a ne u 1945“, izjavio je Majk Bučer, osnivač neprofitne organizacije „TeachFugees“.

Kaže da njegova organizacija pomaže migrantima koji su izgubili kontakt sa svojim bližnjima.

„Ne želimo da prođu godine dok raseljene porodice ponovo ne budu na okupu“, navodi Bučer.

Bučer koji radi kao novinar za sajt „TechCrunch“ izjavio je za RSE da njegova organizacija pruža migrantima obuku za rad na računaru, što im kasnije možebiti od pomoći u pronalasku posla.

On dodaje da „TeachFugees“ organizuje i „hackathons“ (hakerski maraton)– mulitmedijalni sastanak na kojem se dizajniraju softerski projekati i ostale tehnologije koje mogu biti od pomoći izbjeglicama.

„Osim što je ovaj posao human, on ujedno i pomaže migrantima da se što lakše asimiliraju u društvo“, tvrdi Bučer.

RSE specijal: Izbjeglička kriza

Fejsbuk je sponzorisao naš prvi hakerski maraton, dok je Gugl unaprijedio opciju prevoda na Arapski jezik, budući da većina izbjeglica dolazi sa Bliskog istoka i ostalih regija u kojima se priča ovaj jezik.

U nastavku donosimo listu sajtova koje je pokrenula organizacija „TeachFugees“ kako bi na najbolji način odogvorila na migrantsku krizu:

MyRefugee - pomaže izbjeglicama da tačno odrede svoju lokaciju i da je podijele sa agencijama za pomoć.

Migreat.com - Pomaže izbjeglicama da se prijave za azil. Putem ove stranice migranti mogu da kontaktiraju savjetnike koji će im pružati pomoć u procesu dobijanja vize. Jedna od prednosti ove stranice je ta što migranti mogu da pronađu određenu zajednicu odnosno mjesto ili smještaj, ali i da upoznaju nove ljude.

First Contact - objavljuje informacije koje pomažu izbjeglicama da pronađu bezbjedana skloništa u Evropi.

Refugees Welcome - pomoć pri pronalasku soba, apartmana i kuća u devet država. Uz pomoć ove stranice do sada je smještaj pronašlo 471 ljudi.

GeeCycle - stranica koja pomaže ljudima koji žele da migrantima poklone mobilini telefon.

RefugeesOnRails.org - stranica putem koje se sakupljaju stari laptopovi i poklanjaju izbjeglicama. Takođe u Berlinu pod istim imenom djeluje organizacija koja obučava izbjeglice procesu dekodiranja kako bi mogli kasnije da rade u IT sektoru.

Lesbos Shelter Project - organizuje volontere koji pomažu prilikom dolaska migranta na grčko ostrvo Lezbos najvećim djelom iz Truske. Volonteri djele šatore i ćabad migrantima dok na Lezbosu čekaju registraciju. (Izvještaj UN od 22. Decembra pokazuje da je oko 970 000 migranata ušlo u Evropu preko Mediterana).

Workee - pomaže izbjeglicama u Njemačkoj da pronađu posao.

Solidarity - stranica koja pomaže ljudima koji nemaju pristup internetu,da pošalju poruke i fotografije sa svojih mobilnih telefona.

ShareTheMeal.org - omogućava ljudima da doniraju novac koji će se potrošiti na pripremu obroka za migrante u sklopu svjetskog programa UN za hranu.

XS
SM
MD
LG