Dostupni linkovi

Nove poplave u Srbiji: Stanje gore nego u maju


U Srbiji je zbog novih padavina i nevremena upaljen crveni meteo alarm. Snažno nevreme praćeno jakom kišom i grmljavinom najviše je pogodilo centralnu i zapadnu Srbiju.

Neveme praćeno jakom kišom i vetrom donelo je velike problem užićkom kraju. U okolini Užica izbilo je desetak požara, a izgorela je zgrada Doma kulture u zlatiborskom selu Kriva Reka.

“Izazavalo je u gradu Užicu tri požara, na području opštine Čajetina jedan požar -u mesnoj zajednici Kriva Reka izgoreo je Dom kulture, dva požara u opštini Požegai i jedan požar u opštini Bajna Bašta”, kaže Zoran Milojević, načelnik Štaba za vanredne situacije Zlatiborskog okruga.

U Bajnoj Bašti opet klizišta, selo Kostojevići je, kao i u maju, pretrpelo najveće štete.

"U mesnim zajednicama Kosrtojevići I Rugačica došlo je do izlivanja Rogačice u četiri naseljena mesta duž cele Rogačice gde su probijeni zaštitni nasipi, odneta su dva drvena mosta. Oštećeni su putevi ka zaseocima Glavinići, Ćeranići, Gornje i Donje Bare. Ponovo se aktivira odron na mestu Carevac između Rogačice I Kostojevića, ekipe su stalno na terenu, put je prohodan. ali i dalje važi zabrana. Velike površine pod kukuruzom su poplavaljenje. Saobraćaj je zabranjen na oba pontonska mosta koji su postavljeni od strane Vojske Srbije”, dodaje Milojević.

U Kosjeriću poplavljeno desetine kuća lokalni putevi zatrpani odronima:

"Zna se da je 16 zaseoka odesečeno klizištima i odronima, takvih je 12, i odnetim propustima kojih ima 14 i tri odneta mosta. Poplavljeno je 7 stambenih jedinica u mesnoj zajednici Seča Reka. Sa prekidima u saobraćaju oštećeno je negde oko 22 kilometra zaseočkih puteva. U Godečevu ima 6 domaćinstva koja su odsečena zbog klizišta i odrona, a u mestima Makovište i Varda ima deset domaćinstva koja su zbog klizušta i odrona onemogućena da priđu svojim kućama”, rekao je Zoran Milojević, šaf Štaba za vanredne situacije Zlatiborskog okruga.

Nebriga nas ubi

A predsednik Opštine Kosjerić Milijan Stojanić kaže, gore je nego tokom majskih poplava, pomažu meštani, Vojska i komunalna preduzeća

Miljan Stojanić
Miljan Stojanić

“Kiše koje su padale poslednja tri dana, posebno sinoć, napravile su takav lom da je sutuacija gora nego kada su bile majske poplave. Nažalost mi kao lokalna samouprava nemamo sredsatva da pomognemo građanima, mada sa skromnim sredstvima i mašinama radimo na terenu. Stižu prve mašine Vojske Srbije koje će biti na tom području da nam pomognu isto ako što su nam pomagali u maju. Štab za vanredne situacije opštine Kosjerić radi danonoćno, ali šteta na kućama je velika, poplavljeno je preko 150 domaćinstava. Sada radi 5 ekipa na terenu. Putevi na tom potezu: Godečevo- Varda, Makovište- Sela Reka , odneti su u bujicama, gotovo da ne psotioji više nijedan lokalni put. Šteta je ogromna. Obrađena zemlja je pod voodm. Pokušavamo nekako sve to da otklonimo. U prošloj poplavi na ovom području imali smo 3- 4 poplavljene kuće, sada je to mnogo, mnogo više. Sve u svemu, katastrofa mnogo gora nego u maju”, kaže predsednik opštine Kosjerić, Milijan Stojanić.

U požekom kraju izlila se reka Lužnica, poplavila je njive i ušla u staje. Nije izvučena pouka iz majskih poplava, a trebalo je samo očistiti korito reke na spornim mestima kaže Stevan Šuljagić iz sela Vranjana koje je najviše stardalo:

“Jedan deo toka Gornje Lužnice je začepilo I ljudski faktor se desio, i ništa nije preduzeto posle onih majskih poplava da se to snimi I sanira. Voda preliva jer ima prirodan pad. Kromipir će asv da satrune, voda je ušla u staje, ljudi spasavaju svinje i prasad. Može ovo da se sanira, samo malo da se vodi računa i da se očisti i podigne nivo reke na spornim mestima, ali niko ne brione, nebriga nas ubi", objašnjava Stevan iz Varanjana kod Požege.

XS
SM
MD
LG