Dostupni linkovi

Zbog klizišta prekid saobraćaja prema Sofiji


Požega, 5. april

Klizište i veliki odron potpuno su prekinuli saobraćaj na putu Niš - Sofija na izlasku iz Sićevačke klisure pa se saobraćaj usmerava na obilazni put koji vodi preko Ploča.

U međuvremenu, na putu Kraljevo - Raška raščišćen je odron kod Bogutovca i saobraćaj je u potpunosti normalizovan za sve kategorije vozila.

Istovremeno, vodostaji na rekama i dalje rastu i prete novim poplavama, a najkritičnije je na Južnoj Moravi kod Kruševca, čiji je vodostaj iznad nivoa vanredne situacije od poplava.

Sreten Savov iz Štaba za vanrede situacije optine Pirot rekao je Radiju Slobodna Evropa,da je u utorak oko deset časova, zbog velikog odrona, prekinut saobraćaj na putu Niš - Sofija.

“Kod mesta Dolac, na magistralnom putu Niš - Sofija, na ulazu u Sićevačku kliusru sa pirotske strane došlo je do odrona stena i kamenja sa desne strane magistralnog puta. Vozila se preusmeravaju na zaobilazni put preko Ploča. Taj put je prohodan i za teretna vozila, ali je gore u tom delu vrlo otežan saobraćaj”, kaže Savov.

U međuvremenu je raščišćen odron na putu Kraljevo - Raška kod Bogutovca pa je saobraćaj u potpunosti normalizovan za sve kategorije vozila, ali se vozačima savetuje oprezna vožnja zbog mestimičnih urušavanja puta i manjih odrona kamenja.

I vodostaji gotovo svih reka u centralnoj i južnoj Srbiji rastu. Južna i Zapadna Morava kod Kruševca su na ivici izlivanja, ali je, prema navodima Dušana Todorovića iz Štaba za vanredne situacije u tom gradu, situacija još uvek pod kontrolom.

„Vodostaj Južne Morave je porastao za skoro metar u odnosu na jučerašnji dan i sada je prema zadnjim merenjima kod hidro stanice Mojsinje 410 centimetara. Ona je sada prešla granicu vanredne odbrane od poplava. Vodostaj Zapadne Morave na hidro stanici Jasika bio je 245 centimetara što je za 1,3 metra više nego juče, ali to još uvek pedesetak santimetara ispod nivoa vanredne odbrane“, kaže Todorović za Radio Slobodna Evropa.

U ovom kraju izlila se i Ribarska reka u mestu Kaonik, a Rasina je poplavila najniže delove šetališta u Kruševcu. Proradila su i brojna klizišta koja su oštetila lokalnu infrastrukturu, ali, po navodima našeg sagovornika za sada nema direktno ugroženog stanovništva.

Zbog izlivanja Zapadne Morave poplavljeno je obradivo zemljište na teritorijama Kraljeva, Trstenika i Vrnjačke Banje, a veliku štetu prave i njene pritoke.

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG