Dostupni linkovi

Nove biometrijske lične karte u BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Na više od 140 lokacija u BiH 1.marta trebalo bi da počne izdavanje novih biometrijskih ličnih karata. U državnoj Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka, kažu da će od novih ličnih karata biti višestruke koristi jer se time ispunjavaju traženi standardi Evropske unije, te sprečava falsifikovanje tih dokumenata. Takođe će i građanima biti omogućeno digitalno predstavljanje i digitalno potpisivanje.

Nakon što je sadašnja lična karta napunila deset godina, nasljeđuje je nova, sa biometrijskim čipom. Naizgled neće biti puno razlike, ali izmjene su vrlo značajne. Portparol Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH Amila Opardija kaže da je nova lična karta u skladu sa modelima koji predstavljaju osnovu za evropsku ličnu kartu.

„Ono što će se najviše vizuelno razlikovati jeste to da će fotografija biti u boji, a svi lični podaci će biti ispisani ćirilicom i latinicom, na zahtjev građanina moći će se unijeti entitetsko državljanstvo i krvna grupa, a najveća novina je čip koji će biti integriran u ličnu kartu. U taj čip će se pohranjivati podaci o otiscima prstiju, fotografija i potpis, dakle isto kao za pasoš, i moći će se pohraniti digitalni potpis koji će se kasnije moći koristiti za web servise, koje im na raspolaganje trebaju staviti nadležni organi, dakle MUP-ovi. Naravno, čip je najbolji zaštitni element jer su tu pohranjeni biometrijski podaci koji pripadaju samo jednoj osobi i prosto je nemoguća krađa identiteta.“

Nadležna ministarstva unutrašnjih poslova koja će provoditi kompletnu proceduru izdavanja novih ličnih karata, povezana su sa matičnim službama, tako da će se od građana uzimati samo podaci o otiscima prstiju, fotografija i potpis, a ostali podaci će biti preuzimani iz uspostavljenih jedinstvenih evidencija. Nova lična karta će umjesto dosadašnjih deset koštati osamnaest konvertibilnih maraka. Međutim, neće biti masovne izmjene, odnosno nema određenog datuma do koga moraju biti zamijenjene lične karte, kaže Opardija.

„To konkretno znači da, ako ste vi recimo u novembru 2008. godine izvadili ličnu kartu, vi ćete svoju ličnu kartu morati zamijeniti tek u novembru 2018. godine. Dakle, nema masovne zamjene i ne bi trebalo biti nekih velikih gužvi na lokacijama MUP-ova.“

Ono što posebno zanima građane jeste kako će sada izgledati prelazak granice, s obzirom da su iz Bosne i Hercegovine mogli bez problema da prođu sa dosadašnjim dokumentima u susjedne zemlje. Opardija kaže da očekuje da će se prelazak moći normalno nastaviti i sa starom i sa novom ličnom kartom, osim u slučaju Hrvatske. S obzirom da Hrvatska ulazi u Evropsku uniju 1. jula još nije definisano sa kojim će se dokumentima moći prelaziti granica sa tom susjednom zemljom.

„Ja moram reći da će s tehničke strane naša lična karta biti izrađena po najnovijim standardima i preporukama, dakle, s te strane nema nikakvih razloga da se sporazum sa Hrvatskom o prelasku državne granice s ličnom kartom ne nastavi. Međutim, Bosna i Hercegovina i Hrvatska moraju još pregovarati oko ovoga. Konačnu odluku će donijeti Evropska unija.“

U Agenciji se nadaju da će zemlje članice Evropske unije prepoznati činjenicu o povezanosti Bosne i Hercegovine sa komšijama, te da će u ovom slučaju napraviti izuzetak i omogućiti prelazak sa ličnom kartom, uz uslov da bh. građani ne idu dalje od Hrvatske sa tim dokumentom. Opardija kaže da je sa izdavanjem biometrijske lične karte Bosna i Hercegovina nastavila sa ispunjavanjem zahtjevnih bezbjednosnih uslova Evropske unije kada su u pitanju identifikacioni dokumenti.

„Bosna i Hercegovina se u procesu pregovora za liberalizaciju viznog režima obavezala da će konstantno vršiti unapređenja sigurnosti sistema ličnih dokumenata. Mi smo prije tri godine uveli biometrijske pasoše, i tada smo dobili bezvizni režim. Nakon dvadeset godina smo dobili tu beneficiju da se možemo slobodno kretati po zemljama Evropske unije. Sljedeća u fazi je bila lična karta, dakle, sad uvodimo biometrijske lične karte i to je trenutno naša obaveza. Naravno, mi i dalje pratimo standarde i preporuke nadležnih institucija i nadam se da u skorije vrijeme neće biti nekih značajnih izmjena po ovom pitanju.“

Građani uglavnom negoduju zbog novih ličnih karata:
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00
Direktan link


Ove godine rok trajanja dosadašnje lične karte ističe za oko pola miliona građana Bosne i Hercegovine. Isto tako, oko 200.000 građana stiče pravo za dobijanje svog prvog identifikacionog dokumenta. Tako će, prema riječima Amile Opardije, u ovoj godini biti i štampano oko 700.000 novih biometrijskih ličnih karata.
XS
SM
MD
LG