Dostupni linkovi

Vlada RS obezbjeđuje podršku pred izbore


Administrativni centar Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci.
Administrativni centar Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci.
Javni poziv za dostavljanje projekata za dodjelu novčanih sredstava medijima u RS od 5.000.000 maraka objavljen je u Službenom glasniku 1. jula. Mada je rok za podnošenje zahtjeva 90 dana, Vlada Republike Srpske na sjednici 15. jula odobrila je 2. 360.000 konvertibilnih maraka.

Prema toj odluci Vlade, za projekte koje su ove medijske kuće dostavile na javni poziv 1.000.000 KM dodijeljeno je Radioteleviziji RS, "Nezavisnim novinama" i "Glasu Srpske" po 400.000, "Fokusu" 360.000, a "Presu" 200.000 KM.

Šefica Biroa Vlade za odnose sa javnošću Vera Sajić pojasnila je da su pomenuta sredstva dodijeljena medijskim kućama koje su prve poslale projekte po osnovu objavljenog javnog poziva. Rok za podnošenje projekata po javnom pozivu, inače, ističe 14. septembra.

Branislav Borenović, Foto: Boris Miljević
Opozicija u RS ističe da je ovim Vlada prekršila sopstvene odluke, te da i ovo pokazuje sa kakvom samovoljom SNSD vlada Republikom Srpskom i javnim sredstvima.

„Ovdje je jasan motiv Vlade da kupuje podobnost određenih medija, tj. da Vlada, na čelu koje su Milorad Dodik i SNSD, pomaže svojim prijateljima iz medija, i to probranim, odanim ljudima koji apsolutno rade isključivo u interesu samo jedne političke stranke, a to je SNSD. Ovdje je urađeno nešto potpuno protiv zakona, protiv određenih demokratskih principa. Ovdje je rađeno protiv pravila koje je pokušala da nametne Vlada RS i ovdje je potpuno jasna sprega SNSD-a i pojedinih medija", kaže potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Koja je onda svrha javnog poziva ako je Vlada i prije isteka podijelila skoro polovinu novca, pita se poslanik SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić.

„Jasno je da se tu radi o manipulaciji, zloupotrebi i davanju sredstava točno određenim medijskim kućama. Jasno je da Vlada želi time da obezbijedi sebi podršku unutar tih medijskih kuća, odnosno da njihova uređivačka politika bude blagonaklona prema Vladi, prema rezultatima ili propustima, kako već Vlada želi da tretira svoj rad u proteklom periodu,“
smatra Salkić.

Postavljaju pravila da bi ih kršili

Muharem Murselović, Foto: Boris Miljević
Poslanik Stranke za BiH Muherem Murselović naglašava da sam podatak da je Vlada u posljednjih godinu dana medijima odobrila 10.000.000 maraka, dok je u u prošlogodišnjem rebalansu smanjila sredstva za povratak za skoro 5.000.000, dovoljno govori do čega je ovoj vladi stalo.

„To samo govori o jednom diskriminatorskom odnosu prema Bošnjacima i Hrvatima, a govori o tome i kako se kupuju mediji i kako na svaki način treba obezbijediti se i pripremiti se za izbore kada je u pitanju SNSD,“
ocjenjuje on.

Sama činjenica da je Vlada prvo svojim omiljenim medijima dodijelila sredstava govori da se radi o farsi, kaže izvršni direktor TI BiH Srđan Blagovčanin.

„Sama činjenica da se dijele pare u predizbornom periodu je poprilično neprihvatljiva. Druga stvar da su podijelili pare 15 dana nakon raspisivanja oglasa, iako je rok bio 90 dana, govori u prilog tezi da nisu ni imali namjeru napraviti bilo kakav transparentan način dodjele, već da je bilo jasno kome su te pare unaprijed bile namijenjene i da je to sad realizovano,“
kaže Blagovčanin.

Predsjednica Udruženja BH novinari Milkica Milojević smatra skandaloznom činjenicu da Vlada krši svoje odluke.

„Bez obzira na prijateljstva ili neprijateljstva zakon je, naravno, za sve isti i zakon se ne smije krišiti. Mene jako zanima kako će Vlada sad da postupi prema medijima koji su također se prijavili na javni poziv, ili koji će se prijaviti, a koji su pisali o tome, odnosno da li će pare poreskih obveznika doći do tih medija koji su ukazali na to kršenje zakona,“
rekla je ona.

Psiholog Srđan Puhalo smatra da ova odluka Vlade pokazuje svu bahatost aktuelne vlasti u RS.

„Sami postavljaju pravila da bi ih sami kršili, a nadajući se pri tome da se ne primijeti da prosto vrijeđaju iole mislećeg stanovnika RS,“
kaže Puhalo.
XS
SM
MD
LG