Dostupni linkovi

Đoković na sastanku sa Vučićem zahvalio Srbiji na podršci


Teniser Novak Đoković, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (prvi s leva), i Vučićevom savetniciom za medije Suzanom Vasiljević, ispred zgrade Predsedništva u Beogradu, 3. februara 2022.

Teniser Novak Đoković sastao se 3. februara u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i zahvalio državi na podršci tokom njegovog boravka u Melburnu nakon kog su ga vlasti Australije deportovale uoči turnira Australijan Open.

"Iako sam u Australiji bio u pritvoru, suočen sa mnogo problema i izazova, nisam se osećao usamljeno jer sam imao podršku porodice, prijatelja ali i čitavog srpskog naroda i dobronamernih ljudi iz regiona i sveta koji su pokušali da mi olakšaju situaciju", rekao je Đoković.

Novak Đoković u razgovoru sa Aleksandrom Vučićem, predsednkom Srbije, tri sedmice nakon što je prvi svetski teniser deportovan iz Australije zbog toga što nije vakcinisan protiv korona virus. Beograd, 3. februar 2022.
Novak Đoković u razgovoru sa Aleksandrom Vučićem, predsednkom Srbije, tri sedmice nakon što je prvi svetski teniser deportovan iz Australije zbog toga što nije vakcinisan protiv korona virus. Beograd, 3. februar 2022.

Po dolasku na australijski Grend slem turnir, koji je u karijeri osvojio devet puta, Đoković je u Melbrurnu proveo 11 dana, od toga najveći deo u ekstradicionom pritvoru.

Nakon odluke suda države Viktorija da je ispunio sve uslove za vizu i boravak u Australiji i na turniru, deportovan je diskrecionom odlukom ministra za imigraciju Aleksa Hoka sa obrazloženjem da predstavlja opasnost za javno zdravlje jer, kao osoba koja nije vakcinisana protiv korona virusa, podstiče antivakcinalno raspoloženje.

Tokom Đokovićevog boravka u Melburnu predsednik Srbije, premijerka Ana Brnabić i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije svakodnevno su bili u kontaktu sa vlastima Australije tražeći, kako su naveli, dostojanstven tretman za zvanično najboljeg tenisera sveta i uslove za trening dok se ne donese konačna odluka o njegovom učešću na turniru.

Đoković je u razgovoru sa Vučićem, u prvom zvaničnom pojavljivanju nakon deportacije iz Australije, rekao da država nije imala obavezu da mu pruži podršku.

"Stali ste iza mene i sebe stavili u kompromitovanu političku poziciju u okviru međunarodnih odnosa. Zato sam izuzetno zahvalan. To ću pamtiti", poručio je Đoković.

On se obratio medijima i saopštio da će o događajima u Australiji javno govoriti za 10 dana.

Predsednik Vučić objasnio je da je telefonom pozvao Đokovića tokom boravka u Australiji i predložio mu da se vrati u Srbiju ali da je dobio odgovor da će ostati jer sportski želi da se takmiči.

Australijan Open osvojio je Španac Rafael Nadal i tako uzeo svoju 21. grend slem titulu, čime je pretekao Đokovića i Švajcarca Rodžera Federera sa po 20.

XS
SM
MD
LG