Dostupni linkovi

Novac za lica sa invaliditetom trošen nenamjenski


Ilustracija
Ilustracija
Udruženja slijepih i osoba sa hendikepom skrenula su ovih dana pažnju da se novac koji je u budžetu namijenjen za njihovo zapošljavanje i veće uključivanje u društvo ne troši za te namjene. Od kako je u Crnoj Gori usvojen zakon o profesionalnoj rehabilitaciji lica sa invaliditetom, za te namjene u budžet se u poslednje tri godine slilo preko 15 miliona eura, ali samo mali dio tog novca je namjenski je utrošen.

I dok nadležni odgovornost za to prebacuju na odsustvo kvalitetnih projekata iz te oblasti, udruženja ukazuju na intertnost vladine politike zapošljavanja lica sa invaliditetom.

U prvih osam mjeseci ove godine u Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom slilo se preko 5, 7 miliona eura, od čega je svega 5 odsto novca prusmjereno tamo gdje je i namijenjeno - za zapošljavanje lica sa invaliditetom, podaci su Udruženja slijepih Crne Gore.

Riječ je o novcu dobijenom takozavnom „penal politikom“ i naplatom novca od poslodavaca koji se oglušuju o Zakon o zapošljavanju lica sa invaliditetom.

Problem je što se taj novac namjenski ne troši, apeluju udruženja koja ukazuju na značajnu svotu koja se po ovom osnovu slila u državnu kasu u poslednje tri godine. I dok u udruženju slijepih navode da je riječ o cifri od 15 miliona eura u Udruženju mladih sa hendikepom ukazuju na znatno veću svotu.

"To traje od 2011. godine kada je 10 miliona eura ostalo neutrošeno. Ove godine, po nekim mojim predviđanjima će biti oko 6 i po miliona. Taj novac je nenamjenski utrošen. Mi ne znamo gdje je taj novac utrošen, ali definitivno znamo da nije utrošen za potrebe zapošljavanja osoba sa invaliditetom, zbog čega se uplaćuju ta sredstva", ističe Goran Macanović.

50 ljudi čeka svoju šansu

Na intrevenciju udruženja vlada je uoči izbora uplatila dio sredstava, svega 5 odsto ukupne sume prikupljenje ove godine, ukazuje za RSE predsjednik Udruženja slijepih Božidar Denda.

"Do ljeta ove godine bilo je uplaćeno Zavodu za zapošljavanje, odnosno ovom Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom svega 77 i po hiljada eura, a prije dvije sedmice uplaćeno je još 188 hiljada i to nakon intervencije u Ministarstvu finansija koju su učinili članovi savjeta fonda", navodi Denda.

U Crnoj Gori je od 1100 slijepih, koliko broji njihovo udruženje, svega 40-zaposleno, dok na svoju šansu čeka još 50 njih profesionalno osposobljenih.

Novac dobijen naplatom penala od poslodavaca bi trebalo bi da se troši za zarade zaposlenih lica sa inavliditetom, kako bi se rasteretili društveno odgovorni poslodavci koji ih zapošljavaju, zatim za finansiranje rada komisija koje utvrđuje stepen njihovog invaliditeta, te za opremu radnih mjesta.

Kako se novac ne troši u te namjene, prozvano je Ministarstvo finansija od koga udruženja traže da preusmjeri novac Zavodu odnosno Fondu za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

"Da se novac koji se ubira po ovom osnovu prenosi tom zavodu, da se taj novac koristi za rad komisija, da se koristi za opremu radnog mjesta i da se koriste za refundaciju troškova onih poslodavaca koji ispunjavaju Zakon o zapošljavanju lica sa invaliditetom, jer ti poslodavci su pravi primjer društveno odgovornog poslovanja i oni su primjer koji bi državna politika i Ministarstvo finansija podstiče i podržava, a ne da podržavaju one koji ne zapošljavaju nego plaćaju penale", kaže Božidar Denda.

Odgovore smo potražili i u Ministarstvu finansija gdje su nam u šturom, pisanom odgovoru naveli da novca za osobe sa invaliditetom nema - jer nema kvalitetnih projekata. U Udruženju mladih sa hendikepom, međutim ističu da projekata nema, jer ih zakon ne predviđa.

"Ono što je jedino tačno je da zakon ne omogućava finansiranje projekata od ovih sredstava. Dakle po ovom zakonu ne postoji ta mogućnost. Od kada je zakon usvojen Nije raspisan nijedan konkurs za finasiranje projekata koji su vezani za zapošljavanje osoba sa invaliditetom jer da jeste tada bi NVO ili neki drugi subjekti mogli da povlače ta sredstva", navodi Goran Macanović.
XS
SM
MD
LG