Dostupni linkovi

Dva klana u vladajućoj stranci


Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Da li se na osnovu jučerašnjih odgovora premijera Mila Đukanovića na pitanja, konstatacije i stavove opozicionih partije može predvidjeti efikasnost nove crnogorske Vlade. Naši sagovornici smatraju da proklamovana Vlada kontinuiteta neće donijeti neophodne promjene u političkom i poslovnom ambijentu, a pojedini uočavaju kako je očigledna podjela unutar Demokratske partije socijalista.

Ocjenjujući da nema zamjerke na programska opredjeljenja Vlade iz ekspozea premijera Vlade Mila Đukanovića general Blagoje Grahovac kaže da se mogla vidjeti neskrivena zabrinutost premijera zbog činjenice da u samoj Demokratskoj partiji socijalista postoje dvije suprotstavljene političke struje. Prema mišljenju Grahovca to su opcije istok i zapad:

"Nema dileme da je premijer Đukanović potpuno posvećen evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore i da nasuprot te opcije ima jednu drugu opciju koja je u tihoj ofanzivi, ali veoma jaka. Tu opciju predvodi gospodin Marović. Takođe nemam dilemu da je i sadašnji personalni sastav Vlade proizvod nužde prvenstveno od odbrane od ofanzive Marovića i njegovog klana koji su imali ambicije da preotmu veće učešće u Vladi. I, naprosto, Đukanović, po mojoj procjeni, se na najbolji mogući način odbranio od te ofanzive Marovićevog klana da promoviše Vladu kontinuiteta i da zadrži cjelokupni sastav kako bi suzio prostor gospodinu Maroviću za njegov nasrtaj ili okupaciju Vlade".

Blagoje Grahovac

Grahovac smatra da se približava dan kada će se dvije opcije u vrhu Demokratske partije socijalista sukobiti:

"I to je dobro za Crnu Goru i to je dobro za zdravo tijelo DPS-a koje postoji, ono krilo koji je okrenuto evroatlantskim integracijama Crne Gore i nemam dilemu da će ono u krajnjem pobijediti i čak bi savjetovao tom krilu Demokratske partije socijalista da hrabrije ide u raščišćavenje političkog puta u Evropu kako bi se oslobodio ovog tereta i balasta koji u Crnoj Gori u suštini decenijama je prisutan".


Kada je riječ o ekonomskom aspektu kao i borbi protiv korupcije premijer Đukanović je saopštio da će ta borba biti nastavljena, s tim što je na konkretna pitanje i kritike opozicije konstatovao da, na primjer: nije nedavno pomogao svom bratu već banci koja ima sto hiljada klijenata, te da ne zna ko su takozvane "krupne ribe" poslovnog svijeta koje su ostvarile bogatstvo na osnovu privilegija i bliskosti s vlastima.

Premijer i njegovi ministri imaju problem da objasne svoju strategiju borbe protiv globalne krize zbog toga što njihova strategije nije pomoć privredi, radnicima i građanima nego pomoć vlasnicima biznisa.
Novinar nedjeljnika "Monitor" Zoran Radulović kaže da građani treba najviše da strahuju od konstatacije da će nova Vlada biti Vlada kontinuiteta. Zato što je nova Vlada spremna da pomogne vlasnicima krupnog kapitala, ali ne i radnicima tih preduzeća:

"Premijer i njegovi ministri imaju problem da objasne svoju strategiju borbe protiv globalne krize zbog toga što njihova strategije nije pomoć privredi, radnicima i građanima nego pomoć vlasnicima biznisa. Od Prve banke do Kombinata aluminijuma i vidimo da je Vlada odriješila i spremna je da odriješi kesu preko Željezare, spremna da odriješi kesu kada treba pomoći vlastine poznate i nepoznate određenih poslova. Za to vrijeme radnici koji od istih tih preduzeća ne mogu da naplate svoja potraživanja ne mogu da dođu na red da dobiju bilo kakav popust".

Interes građana daleko od prioriteta Vlade

Daliborka Uljarević
I izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević poručuje da se ne može očekivati radikalno očekivanje postojeće prakse jer se radi o Vladi nespremnoj na prihvatanje kritika, a o tome govori i činjenica da se premijer opredijelio za Vladu partijskih pregalaca a ne stručnjaka:

"Nije obećavajuće da će se članovi Vlade posvetiti unapređenju sopstevnih kapaciteta jer poruka koja se šalje je, da se ne napreduje sa razvojem i znanjem već partijskom lojalnošću. U vrijeme kada je izuzetno važno štedjeti, kada postoji izražena potreba da se radi na smanjenju siromaštva mislim da je činjenica što smo dobili još veću Vladu samo zato da bi zadovoljili partijske apetite pokazala je, da je interes građana daleko od prioriteta ove Vlade ".

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG