Dostupni linkovi

Savjet bezbjednosti o novoj rezoluciji zbog nasilja u Siriji


Predgrađe Damaska 29. januara
Predgrađe Damaska 29. januara
Samo dan nakon što je u talasu nasilja u Siriji, u ponedjeljak, ubijeno skoro 100 ljudi, Savjet Bezbjednosti UN počinje debatu o novoj rezoluciji o Siriji.

Francuski ministar vansjkih poslova Alen Žipe obratiće se Savjetu bezbjednosti UN u pokušaju promovisanja rezolucije Arapske lige za političku tranziciju u zemlji koju već deset mjeseci potresaju krvavi sukobi.

“Ovo što se dešava u Siriji je pravi skandal. Govorim to već sedmicama i mjesecima. Zvjerstva se nastavljaju uprkos prisustvu posmatrača Arapske lige od kojih su se neki i povukli.Na destine i stotine mrtvih svake sedmice.To je neprihvatljivo!” , rekao je u intervju za francuski Radio Evropa 1 Alan Žipe.

Arapska liga će pozvati u utorak SB UN-a da usvoji rezoluciju kojom se podržava plan Lige za transfer vlasti sa sirijskog predsjednika Bašara Al-asada na njegovog zamjenika, i stvaranje prijalazne vlade, ali još nije poznato kakav će stav zauzeti Rusija prema tom prijedlogu. Na to je ukazao i francuski šef diplomatije koji će pokušati da promoviše plan Arapske lige.

“Mi smo blokirani od određenog broja zemlja, uglavnom Rusije, koja blokira svaku rezoluciju”, rekao je Žipe.

Odgovarajući na pitanje šta ukoliko Rusija i ovoga puta stavi veto na sankcije za Siriju , Žipe kaže: “Mi ćemo pokušati. Ono što je promjena u odnosu na ranije je Arapska liga. Ona je napravila plan koji poziva na političku tranziciju i uklanjanje Asada koji je potpuno izgubio legitimitet, tako da je to razlog zbog koga ću u Njujorku, sa našim saveznicima i Arapskim zemljama da izvršim pritisak za zaustavljanje nasilja”

Vojnici u glavnom gradu Sirije
Vojnici u glavnom gradu Sirije
Situacija na terenu sve je teža i teža. Sirijski aktivisti za ljudska prava kažu da sirijski vojnici napadaju džepove otpora na periferiji Damaska i da napreduju dalje ka istočnom predgrađu koje su prije držale anti-vladine snage.

U ponedjeljak je ubijeno skoro 100 osoba, uključujući i 55 civila u nemirnom gradu Homsu, saopštio je Sirijski opservatoriji za ljudska prava. Među poginulim je i 25 vojnika. Ponedjeljak je tako obilježen kao jedan od najkrvavijih dana od početka ustanka protiv predsjednika Sirije.

Arapska liga je u subotu, zbog porasta nasilja, obustavila rad misije u Siriji. Prema posljednjim podacima UN-a, broj žrtava desetomjesečnih sukoba premašuje 5.400 ljudi.

Sjednici SB UN prisustvovaće i američka državna sekretarka Hilari Klinton kao i niz šefova diplomatija iz evropskih država. EU već je uvela sankcije režimu sirijskog predsjednika.

Burhan Galion, šef sirijske opozicije okupljene u Sirijskom nacionalnom vijeću, koje je odbilo poziv Moskve da sa predstavnicima režima u Damsku pregovaraju pod pokroviteljstvom Rusije saopštio je da se susreo sa ruskim zavničnicima u Njujorku u pokušaju da ih ubijedi da podrže draft rezolucije .

Uoči sastanka u utorak uveče generalni sekretar UN Ban Ki Mun je na pres konferenciju u Amanu, o protivljenju Rusije planu Arapske lige rekao sljedeće:
“Istina je da je inicijativa Arapske lige podržana od svih članica SB UN, ali kada se krene u detalje, još uvjek postoje razlike između pojedinih država”

Generalni sekretar UN ipak se nada da će se ova prilika iskoristiti da se prevaziđu nesporazumi o tome na koji način prići rješenju ove krize.
XS
SM
MD
LG