Dostupni linkovi

NOVA: Mugoša zloupotrijebio funkciju dodjelom stana reisu


Miomir Mugoša na sastanku gradske skupštine, novembar 2010.
Miomir Mugoša na sastanku gradske skupštine, novembar 2010.
Podgorički odbor Nove srpske demokratije najavio je podnošenje krivične prijave protiv gradonačelnika Miomira Mugoše zbog, kako se navodi, zloupotrebe službenog položaja dodjeljivanjem stana reisu islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću pod uslovima znatno povoljnijim od tržišnih. Dok reis nema komentar na navode Nove, gradonačelnik Mugoša ističe kako je ponosan na svoju odluku.

Kako je prethodnih dana pisala podgorička štampa gradonačelnik Miomir Mugoša reisu islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću prodao je stan od 74 kvadrata u Podgorici za nešto više od 13 000 eura,odnosno po cijeni od 175 eura po kvadratu, iako njegova vrijednost na tržištu dostiže 900 eura po kvadratnom metru.
Zečević: Sigurni smo da državni tužilac neće žuriti da procesuira ovu krivičnu prijavu, kao ni mnoge druge koje su protiv Mugoše već podnijete.

Odbornički klub Nove srpske demokratije zbog toga smatra da je riječ o ugovoru štetnom po javni interes i od koga nijesu imali koristi građani Podgorice pa su najavili krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Mugoše.

"Sigurni smo da državni tužilac neće žuriti da procesuira ovu krivičnu prijavu, kao ni mnoge druge koje su protiv Mugoše već podnijete, ali se nadamo da će novi profesionalci u tužilaštvu doći i procesuirati i te i ovu našu prijavu protiv Miomira Mugoše",
kazao je Radoš Zečević.

Reis Rifat Fejzić do sada se nije oglašavao u medijima povodom navoda kako je do novog stana u Podgorici došao pod povlašćenim uslovima. U kratkoj izjavi za RSE rekao je kako nema komentar

"Vjerovatno će organi reći svoje prema tome ne znam zbog čega se digla tolika hajka i nemam komentar", izjavio je reis Fejzić.

SNP: Dodijeljeno preko 215 stanova

Zbog čega je reisu omogućena kupovina dvosobnog stana za novac za koji se u Podgorici ne može kupiti ni garsonjera, te zbog čega je njegov rad od posebnog interesa za Opštinu, gradonačelnika Mugošu pitali smo na konferenciji za novinare održanoj u srijedu.

Mugoša: Ja sam ponosan na moj prijedlog i konsenzusnu odluku komisije za taj prijedlog da se gospodinu dodijeli stan.

"Ja sam ponosan na moj prijedlog i konsenzusnu odluku komisije za taj prijedlog da se gospodinu dodijeli stan, ne pod povoljnim uslovima već pod uslovima koje poznaje odluka, a pod povoljnim uslovima on i neki drugi koji su to pravo stekli na osnovu te odluke i procedure, da ga otkupi po povoljnim uslovima. Ponosan sam na taj prijedlog, jer nemojte da zaboravite da je Podgorica jedna multietnička, multikonfesionalna sredina, da je crkva odvojena od države i bezbroj puta sam to ponavljao i ponoviću – dok sam ja na čelu grada pomagaću svaku crkvu. Pomagali smo i sportiste i umjetnike, i sudije, ljekare sa stanovima i nastavićemo to da radimo", odgovorio je Mugoša.

Kao osnov po kome je podgorička uprava Fejziću prodala stan po simobiličnoj cijeni, navodi se to što je reis islamske zajednice uvršten u kategoriju lica koja su od posebnog interesa za Opštinu. Radoš Zečević iz Nove međutim ima drugačije objašnjenje zašto je Fejziću dodijeljen stan po cijeni drastično manjoj od tržišne.

"Gospodin Fejzić je "zaslužni" građanin i veliki aktivista DPS-a. Vrlo aktivno radi za DPS na skupljanju glasača kada su izborni procesi. U svakom slučaju on na to ima pravo. Problem je u tome što za to ne treba da dobije nagradu u vidu stana", rekao je Zečević.

I na takve konstatacije i optužbe iz Nove reis Fejzić je imao lakonski odgovor.

"To je prosto smiješno. Prosto smiješno", kazao je on.

Na koje su sve načine i kome sve u podgoričkoj opštini dodjeljivani stanovi ili prodavani pod povoljnim uslovima, već dugo je predmet pažnje medija, ali i opozicionih odbornika.

Tako u SNP-u tvrde da je u posljednih 10 godina u Podgorici dodijeljeno preko 215 stanova i gotovo 630 000 eura.

Zvaničnih informacija nadležne opštinske komisije o tome međutim nije bilo, što je bilo povod za sumnju da sve miriše na korupciju.
XS
SM
MD
LG